Fát ültetnél a IX. kerületben? Hiányzik egy kutyaürülék-gyűjtő? Lehet, hogy egyszerűen megoldható!

2014.11.21. 11:59
dialog2
Fotó: Dialog

A Budapest Dialog közösségi városfejlesztő portál lényege, hogy egyszerűen megjelölheted egy internetes térképen: konkrétan hol és mit szeretnél megvalósítani.

Például egy fát ültetni a IX. kerületben (vagy bármelyik másikban), mint Melinda jelezte is. A térképen bárki láthatja a tervezett fa helyét, hasonlóan, mint a pár soros leírást: hová ültetné pontosan a fát, miben kér tanácsot, segítséget stb. Melinda egy, a sok felhasználó közül. Te is ugyanúgy kezdeményezhetsz akár faültetést, akár valami mást. Sőt, nem csak magánszemélyek, hanem egy cég is, ha felajánlana mondjuk egy kültéri pad kihelyezést, akkor a végfelhasználó helyi lakosoktól megtudhatják: pontosan hol lenne rá a leginkább igény.  Pár perc alatt, egyszerűen, idegölő bürokratikus kacifántok nélkül indíthatók a projektek.

Szóval ilyen egyszerű. A három alapító: egy önkormányzati alkalmazott, egy építész és egy informatikus célja pontosan ez. A legegyszerűbb módon, néhány klikkeléssel és pár mondat leírásával bárki tehessen valami olyasmit a lakókörnyezetében, ami számára (és valószínűen másnak is) hasznos, hozzáadott érték.

Mint a példabéli faültetés, vagy kutyapiszok-gyűjtő felszerelése, esetleg nyilvános WC kiépítése, játszótérépítés, bringatároló, ivókút stb. A környékről hiányzó funkciók mellett eseményekről is tudósíthatunk. Kereshetünk kalákában ellátandó társadalmi munkához még több segítő kezet, avagy mi is csatlakozhatunk más projektjéhez. (Hogy mindent láthassunk, regisztrálni kell. Szerencsére nem macerás.)

Talán a legfontosabb benne:

itt bárki a nyilvánossággal egyszerűen megoszthatja a városfejlesztési ötletét.

Egy rokonszenves budapesti neighborhood-projekt bontogatja béta verzióját (ez így vastagon képzavaros, de attól a Dialog még jó), szurkolok, hogy legyen sikeres!

Csupán a múlt hónapban indultak, de már önkormányzati részről is van egy partnerük: a Főkert. A kertészeti vállalatosok megígérték, hogy a jövő év elején megvalósítják azokat a kertészeti projekteket, amelyeket a legtöbben támogattak és szerintük is hasznos.