Mégis dübörög a reklámháló-trükközés?

2014.12.18. 11:35
A kamugyanús, Podmaniczky utca 1-3 épület homlokzatát fedő építési reklámháló
A kamugyanús, Podmaniczky utca 1-3 épület homlokzatát fedő építési reklámháló
Fotó: Urbanista-olvasói

A nyáron megjelent, Dübörög az építési reklámháló-maffia című posztunkban foglalkoztunk azzal, hogy a budapesti belváros frekventált helyein csak azért reklámhálóznak be épületeket látszat-homlokzatfelújítást színlelve, hogy valójában kedvező hirdetési felülethez jussanak, törvénytelenül.

Majd megkerestek minket az egyik kifogásolt – a Károly körút 23. szám alatti felújítást végző reklámhálós cég, a Horizont Reklám Szerviz Kft. vezetői – és az iratok bemutatásával cáfolták, hogy kamuznának reklámháló ügyben. Ők valóban felújítanak és a határidőket is betartják.

Ellenben úgy tűnik, hogy nem minden reklámhálós cég tisztességes, már ha igaz, amit az alábbi levélíró állít:

A VI. kerület Podmaniczky utca 1-3. sz. épületen a reklámháló kihelyezéséről, homlokzatfelújítás nélkül

Tisztelt Urbanista!

Az épület mindkét kerületi hatáskörbe tartozó oldalán, csak a reklámhoz szükséges méretben felállított építési állványzaton több, mint 6 hónapja, reklámhálók kerültek kihelyezésre.

A Nagymező utcai oldalról az állványzatot már elbontották, a homlokzaton érdemleges felújítás nem történt és ez várható a Podmaniczky utcai oldalon is.

Tudtommal a nagyméretű építési reklám védőháló 3+3 indokolt hónapra, csak a homlokzati felújítással egyidejűleg helyezhető ki, azzal a feltétellel, hogy az építési engedély, főépítészi hozzájárulás, stb...birtokában a közterület foglalási engedélyek állványra-hálóra kiadhatók, de emögött az építési engedélyben előírt munkálatok elvégzésére kell, hogy sor kerüljön.

Ebben az esetben teljesen egyértelmű, hogy csak a reklámbevétel megszerzése volt a cél. Hasonló volt a helyzet az ominózus Blaha Lujza téri hálózás esetében is, ami nagy visszhangot keltett.

 Egy másik e-mail küldője pedig egy kiskörutas reklámhálót kifogásol:

A Károly körúton, közvetlenül a Spar mellett  (a mostanában nagy vihart kavart V. kerületi ingatlanban) a házon volt egy állvány+ reklámháló, ami most 3 hónap után teljesen eltűnt, mindenféle felújítás nélkül. Márpedig ez teljesen szabálytalan, kíváncsi lennék mi történt.

 Jó kérdés. Természetesen ismét helyt adunk a reklámhálók kihelyezőinek, hogy adják elő a saját verziójukat.