Gyönyörű századfordulós nyaralót árulnak a Balaton partján

2014.12.31. 15:35

Az újévi maszlag átugrásával egyből elolvashatja a posztot!

Az újévi maszlagra meg azért van szükség, mert látszólag semmi nem indokolja, hogy egy klassz védett balatoni nyaralót posztoljak szilveszterkor, ha csak nem akarom elsütni azt a jól bevált, ám pocsék szerkesztői poént, hogy ugye mennyivel jobb lenne napozni most a tóparton, mint fagyoskodni a télben - de nem akarom.

Viszont az a helyzet, hogy az elmúlt évben sok minden változott az Urbanistával. Bebútorozott a blog az Indexhez, ezzel párhuzamosan hat év után egyszemélyesből többszemélyessé vált. Elsősorban új állandó bloggerünknek, Dobó Gézának köszönhetően sokkal több a jó poszt, de a BPXV blogot jegyző Palotabarát, az indexes Halmos Máté és Mikola Bálint is írt egy csomó klasszat.

Én viszont sajnos nem sokat változtam, még mindig heteket vagyok képes ülni egy-egy témán. Úgyhogy most - ahogy azt már oly sokszor megtettem - megfogadom, hogy megjavulok, és mindent szépen kiposztolok iziben.

Persze nem fogok, de hogy azért legyen valami foganatja, ki is posztolom gyorsan Geri tippjét, amit vagy három hete küldött. BUÉK!

(Oké, van benne egy olyan hátsó indok is, hogy egy klassz hirdetést százszor egyszerűbb kitolni, mint írni egy nagy összefoglaló elemzést az évről, de erre most ne is gondoljunk.)

Szeretem a Balaton építészetét. A kétszáz éves fogadóktól a hetvenes években épült büfékig rengeteg klassz dolog van a környékén. Tavasszal össze is szedtem a tíz kedvenc eladó régi nyaralómat , de a csárdák, villák, parasztházak és kiskastélyok közt valójában elég kevés volt a valódi régi nyaralóépület.

Na most egy ilyen jön!

Mégpedig Balatonboglárról, melynek környéke tele van műemlékekkel. Bár a legismertebbjei modern alkotások - mondjuk a Gömbkilátó és Kotsis temploma, vagy Árkay temploma szomszédos Lellén -, azért a századfordulóról is  itt maradt egy csomó klassz dolog. Például a villa- és nyaralónegyede önmagában is megérdemelne egy posztot. 

Főleg, hogy most egy közvetlenül vízparton álló híres villa, a Négyessy-nyaraló piacra került. Ilyen volt fénykorában:

Négyessy-nyaraló Balatonbogláron
Négyessy-nyaraló Balatonbogláron
Fotó: Otthontérkép

Négyessy László akadémikus Pesten volt híres irodalomtanár (akinek a szemináriumai útjára indították Babitsot, Kosztolányit, Tóthot, Juhászt), Négyessy György pedig 1913-ban alapítója volt a Balatoni Yacht Club boglári osztályának. Szóval tényleg nagy élet lehetett itt akkoriban. 

Bár fotókat csak a következő évtizedekből találtam, azért visszaadnak valamit talán:

És a kedvencem:

Az épület azonban nem csak történelme miatt érdekes, hanem mert tök jó állapotban maradt fenn. Igaz a hirdetésben nincsenek belső fotók, csak egy alaprajz, a színével sem vagyok igazán kibékülve és nekem nagyon hiányzik a torony kilátója a felfutó lépcsővel, de akkor is. Tök jól néz ki, nem?

Itt egy csomó kép róla:

Négyessy-nyaraló Balatonbogláron
Négyessy-nyaraló Balatonbogláron
Fotó: Otthontérkép

165 millióért pompás találat. A fák szebbek is lettek, mint a korabeli képen voltak.

[Az épületről a Műemlékem.hu-n is van egy adatlap pár képpel. Kösz a tippet Geri!]