Rejtélyes közműtáblát fedeztünk fel. Először egyik budapesti közműcég sem vállalta magára, végül kinyomoztuk a megoldást

2015.01.02. 10:42

Szerintem az Urbanistán nagyjából már mindenről esett szó, ami egy városban megtalálható, talán az utolsó fehér folt a házak falain (vagy tulajdonképpen bárhol) elhelyezett közműtáblák. Pedig elég sokféle tábláról írtunk már  a KRESZ-tábláktól az utcatáblákig szinte minden szerepelt már itt (de ha mégsem, írjatok).

Nemrég a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Reviczky utcai bejárata mellett figyeltem fel egy réginek tűnő közműtáblára, erre:

kozmutabla 01
Fotó: Palotabarát

Kíváncsi lettem, hogy a ma már nyilvánvalóan nem használt tábla mire utal, de a járdán és az úttesten talált fedlapok nem igazítottak el.

Írni kezdtem a közműszolgáltatóknak, vajon kié lehetett ez a tábla? Már ez a nyomozás is érdekes volt: az Elmű és a Főgáz visszajeleztek, hogy nem az övék. A gázosok azt írták: összedugták a fejüket és arra jutottak, ez talán valamilyen vizes jel lehet.

Közben befutott a Magyar Telekom válasza is, miszerint talán a távközlési jelzés, de már annyira nem szabványos, hogy forduljak a Postamúzeumhoz. Ezt a kevéssé ismert, ám annál izgalmasabb, ám hányatott sorsú múzeumot korábban már sokszor felkerestem, többször kaptam már tőlük ilyen-olyan segítséget, Most sem csalódtam.

Megkeresésem a Távírómúzeum vezetőjéhez, Sáfár Józsefhez került, aki helyszíni bejárást tartott(!) és megállapította, hogy az ismerős, de rendeltetését tekintve homályos tábla nem jelezhet telefonos alépítményt, mert a környéken sok helyen található ilyen jel, olyan helyen is, ahol nincs távközlési közmű.

Ebből derült ki számomra, hogy egyáltalán nem ritkaság, amit leltem, Sáfár úr visszajelzése szerint csak a környező utcákban 10-12 hasonló jel található a házak falán, de a város más pontjain is felbukkan ez a régi tábla.

De tőle kaptam a leglogikusabb tippet is: a táblán található rácsszerű rajzolat talán csapadékvíz elvezetőt jelez. Ezt hamar megerősítette a Fővárosi Csatornázási Művek sajtósa:

a vállalat régi munkatársai még emlékeztek a jelzésre, amit a II. világháború előtt használtak és valóban víznyelőrácsot jelez. 

Így a megoldás: a könyvtár épületén lévő tábla a tőle pár lépésnyire található víznyelőre utal.

Még megemlíteném a Fővárosi Vízműveket, ahonnan sem a sajtóstól, sem az ügyfélszolgálattól nem érkezett válasz októberben, illetve novemberben küldött levelemre. Hát, nem rajtuk múlt, hogy kiderült mit jelez ez a régi tábla városszerte.

Halló, kedves Vízművek, mit tetszenek csinálni az e-mailekkel?

De visszatérve erre az alapvetően nem túl érdekes témára, hogy ne legyen kétely melyik tábla mit jelent, a Duna-Armatúra oldalának magyarázataiból  állítottuk össze az alábbi képet.

A táblán látható számok egyébként az elhelyezéstől mért távolságot jelzik úgy, hogy a nagy számjegy métert, a kisebb számok decimétert jelölnek, így például a lenti tűzcsapos táblán látható 1.2 120 centit, a 6.1 610 centit jelez. Aki a tűzcsapos betűk jelentésére is kíváncsi, itt megtalálhatja a magyarázatukat.

kozmutablak egyben
Fotó: Index