Ferencvárosban várólista van a lakótelepi lakásokra

2015.02.16. 11:02

Megjött a legfrissebb kerületi jelentés a Balla Ingatlanirodáktól, a Ferencvárosból, ahol szerintük lassan hiánycikk lesz a jó lakás. Kimazsoláztam nektek a lényeget a sajtóközleményből, fogyasszátok szeretettel.

Röviden: az árak magasak és a kereslet irányít.

Az okok: 

  • mostanra elfogytak az 5-10 évvel ezelőtti ingatlanfejlesztési boom idején épült lakások,
  • van egy csomó egyetem a környéken (Semmelweis, Corvinus),
  • a József Attila Lakótelep pedig igen népszerű (nem véletlenül nyerte meg pár éve az Urbanista Városnegyed-bajnokságát).

Tényleg így van? 

Nem tudom, de azért az Otthontérkép szerint nem ilyen komoly a helyzet. Van vagy 700 eladó lakás Ferencvárosban, ebből majdnem 100 újépítésű. Az ingatlanosok szerint viszont alig akad ilyen, helyettük az újszerűeket keresik, de abból is van bő 100. Oké, azért ismerve a feltöltők kreativitását van némi átfedés a két kategória között.

A megkérdezett ingatlanos szerint:

a 60-70 négyzetméteres, két-háromszobás lakásokat keresik inkább, és aki itt vásárolna egy ekkora lakást, az számítson 20-22 millió forintos árra, amit még a jellemzően teremgarázs ára is megemelhet 1-2 millióval.

 De azért figyelmeztet: ezek az árak  nem a teljes IX. kerületre jellemzőek, csak az újszerű házakra a felkapott utcákban. 

Ilyen a legnépszerűbb ferencvárosi lakás

2
Fotó: Otthontérkép

Ha a fenti paraméterekkel keresünk rá a ferencvárosi lakásokra, megint csak bő száz találatot kapunk, az árak pedig jó nagy szórást mutatnak. Nagyon sok a 20 milliónál is olcsóbb kecó, esetenként 13-14 millióért is kifoghatunk ekkora ingatlanokat. Persze ahogy a ballások is írták, ezeknek sem az állapota, se az elhelyezkedése nem a legnyerőbb. Az átlagos állapotúaknak - mint amelyik mondjuk a képen is látható - azonban valóban a 20-22 milliós átlagár a jellemző.

Ahol várólista van a lakótelepi lakásokra

A József Attila-lakótelepről mindig is tudtam, hogy misztikus hely, de ha hinni lehet az elemzésben megszólaló ingatlanosoknak, nehezebb lakást szerezni itt, mint bárhol Budapesten.

Na nézzük csak mit írnak:

Minimális alku

"Az alku mértéke általánosan csökken most az ingatlanpiacon, ám errefelé a korábbi 500 ezres - 1 milliós alkuk már 100-200 ezer forintra estek vissza. A hirdetési és eladási ár közötti különbség általában minimális.

Olyan mértékű az érdeklődés az itt található lakások iránt, hogy volt már arra is példa, hogy 10,5 millió forintra emelték egy kétszobás, földszintes, eredetileg 9,9 millió forintos összegért meghirdetett ingatlan árát a tulajdonosok, annyi vevő jelentkezett pár napon belül .

A környék iránt érdeklődőkről itt is listát vezetnek, így ha piacra kerül egy-egy ingatlan, mindjárt viszik is a vevőt, vagyis kezdetben ezért is jelentősebb az érdeklődés."

Az Otthontérkép szerint a keresleti és a kínálati ár között mindössze 4% az eltérés, ami önmagában nagyon kevés, de a fentieket figyelembe véve, a legtöbb eladó lakás valószínűleg fel sem kerül a hirdetési oldalakra, vagy nem tanyáz ott sokat. Jelenleg amúgy összes 33 lakás eladó itt.

Nincs mobilitás

Jellemző, hogy a lakótelepen "belül költöznek a lakók, mert nem szeretnek elmenni. Ha élethelyzetük miatt váltásra van szükség, akkor helyben igyekeznek az igényeiket kielégítő lakást találni, tehát eladják a garzont, hogy egy kétszobásba költözzenek, vagy az idősebbek áthurcolkodnak egy emeleti lakásból a földszintre. Ami időnként gondot okoz, hogy bár vegyes építésű lakásokról van szó - tehát tégla válaszfalakkal ellátott panellakásokról -, nincs igazán nagyméretű ingatlan a lakótelepen. Akad ugyan olyan otthon, ahol két lakást egybenyitottak, ilyenből azonban kevés van."

Ami hiányzik

"Nagyon kevés a felújított, azaz szigetelt panelház: tízemeletesből két felújított van errefelé és négyemeletesből is csak kettő-három, de ezeket is 10-15 éve szigetelték."