A keményen dolgozó londoniakat kiszorítják szülővárosukból a gazdag bevándorlók

2015.03.02. 11:16 Módosítva: 2015.03.02. 11:18

A The London is Changing (London Változik) projekt olyan, zömében bennszülött londoni jómunkásemberek személyes történeteit gyűjti össze, akik többé nem engedhetik meg magunknak azt, hogy a saját városukban éljenek, mert az egyre inkább a globalizált világ gazdagjainak a játszóterévé válik.

„A környékünk lakóházait és üzlethelyiségeit ledózerolják és millió fontos luxusapartmanokat építenek a helyére azoknak az offshore-milliomosoknak, akik Londonban, békés,nyugodt körülmények között tervezik felélni a külföldi, diktatórikus rendszerekben félig-meddig bűncselekmények útján összeharácsolt vagyonukat”

- panaszkodott az egyik „gazdasági kivándorló”.

A London is Changing a londoni Central Saint Martin művészeti és formatervezői egyetem adjunktusának, Dr. Rebeca Rossnak a projektje (aki ironikus módon egy New York-i „gyüttment”).

Felhasználóbarát internetes felületén ad lehetőséget azoknak a(z egykori) londoniaknak, akik az elmúlt 12 hónapon belül már elköltöztek a számukra egyre inkább megfizethetetlenné váló brit fővárosból, vagy egy éven belül arra készülnek. Az anonimizált személyes történetek közül néhányat óriáskivetítőkön jelenítenek meg a városban.

A projekt a teljes idei, 2015-ös évben zajlik és 2016 elején értékelik ki.

Íme néhány sirám:

London szörnyű, kivéve ha gazdag vagy.

Hackney kerületből (Északkelet-London, 2-es zóna a 6-ból) az USA-ba települő művész

Hiányozni fog London, de itt csak akkor tudnánk fenntartani a jelenlegi életszínvonalunkat, ha fejenként évente 80 ezer fontot* keresnénk.

Németországba költöző tervezőgrafikus *[80 ezer font kb. 33 millió forint]

London remek, ha fiatal vagy és gazdag, én meg egyik sem.

Harigney-ből Délnyugat-Angliába költöző bútorasztalos.

Miféle kreativitás az, amikor kizárólag pénzért veheted meg a következő lehetőségedet?

Hammersmith and Fulhamből Hollandiába települő független filmes

Nem engedhetem meg magamnak, hogy a szülővárosomban maradjak.

Hackney-ből Cambridgeshire-be költöző számítástechnikai biztonsági tanácsadó

Érdekel, hogy vajon milyen következtetésre jutnak a projekt kiértékelését követően. Egyrészt tényleg szomorú, hogy a saját életterükből szorulnak ki egyes dolgozó emberek, míg részben kétes egzisztenciák kerülnek a helyükre, másrészt ilyen a kapitalizmus. Az ügyesebbnek, tehetségesebbnek , szorgalmasabbnak, gazdagabbnak, szerencsésebbnek  (sőt: olykor a gátlástalanabbnak is, igaz ő jó esetben többet kockáztat) több a lehetősége és minden dinamikusan változik.