Nem a BKK tehet a babakocsi-tilalomról, ők csak tájékoztatják az utasokat

2015.03.27. 22:25

Hatalmas indulatokat váltott ki a mai poszt arról, hogy a Deák téri metrómegálló mozgólépcsőjén kinn van egy piktogram: tilos babakocsival használni. Az ügyben többen is megkerestek, független szakértők és maga a BKK is. Szóval túl azon, hogy a posztban leírtak mind igazak, a BKK-t pedig senki sem bántotta, nem árt tisztázni pár dolgot.

Tehát. Az M2 és az M3 között tényleg nem lehet átszállni mozgólépcsőre tolt babakocsival (más megoldás meg ugye nincs), ám ez

nem a BKK úri jókedvéből hozott döntés, hanem hatósági előírás. 

Mármint az, hogy babakocsival tilos mozgólépcsőt használni. Nem csak itt tilos, hanem mindenhol. Sőt, ezt jelölni is kötelező. Mint egy neve elhalgatását kérő szakember jelezte:

Hatályos szabvány írja elő, hogy a felvonókat és mozgólépcsőket milyen figyelmeztető jelzésekkel kell ellátni. Ezen jelzések hiányában az éves/féléves független szakértői vizsgálat akár le is állíthatná a berendezések működését.

Hogy egyik kézzel fogni a gyereket, másikkal az összecsukott babakocsit, harmadikkal a csomagokat/nagytesót, és a negyedikkel közben kapaszkodni mennyivel biztonságosabb - mint azt többen is felvetettétek -, abba most ne menjünk bele.

Ebben sajnos nem mérlegelhet a BKK, mert ez az előírás. Íme a teljes levelük:

Az Urbanista blogon Babakocsival tilos átszállni a 2-es metróról a 3-asra? címmel megjelent bejegyzéssel kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatjuk. 

A BKK Zrt. elkötelezett a korszerű utastájékoztatás mellett. A társaság az elmúlt négy évben gyökeresen átalakította a fővárosi közösségi közlekedést, valamint az utasinformációs rendszereket. Ennek része a metrómegállók és a helyi tájékoztatás felújítása, átalakítása is. 

Természetesen az egységes utastájékoztatásnál jóval fontosabb az, hogy az utasok úgy közlekedjenek, hogy ne érje őket baleset. Ennek megelőzése érdekében a cikkben látható és ahhoz hasonló piktogramokat használnak számos európai országban. Ez a jelkép ugyanis azt jelenti, hogy metróban lévő mozgólépcsőket csak a gyereket kézben fogva, a babakocsit összecsukva lehet használni. Ez a hatósági előírás minden mozgólépcsőt használó utazó számára kötelező az esetleges váratlan helyezetek megelőzése érdekében.

Fontosnak tartjuk jelezni, hogy a blogban jelzett piktogramot nem a BKK Zrt. alkotta meg és annak megváltoztatására a BKK Zrt.-nek nincs jogosultsága.

Mindettől függetlenül szomorú, hogy babakocsival nem nagyon lehet ezek szerint használni a kettes metrót, kivéve, ha össze tudod hajtogatni a mozgólépcsőkön. Az akadálymentesítésre elég kevés esély van, a múltszázadi sztenderdeknek megfelelő megállókat csak horribilis összegekért lehetne átalakítani. 

Igaz, láttunk már látványterveket Erzsébet téren felbukkanó metróliftekkel - reméljük egyszer lesz is belőle valami.