no

Budapest egykor és most videón? Ilyen is van!

2015.04.05. 10:19

korlatok.gif

A múltkori „molekuláris” múltat jelenbe illesztős  fotósorozat  sikere is igazolja, hogy távolról sem lerágott csont a műfaj. A hazai úttörő, a kiváló Fortepan-gyűjtemény felhasználásával  Ablak a múltba -sorozatot készítő Kerényi Zoltán mellett akad még néhány tehetséges, múltat jelenbe hegesztő PS-zsonglőr.

A Budapesti Műszaki Egyetem hallgatói mozgóképben alkottak hasonlóan lenyűgözőt. Egy évszázadot átívelve szárnyalnak keresztül az elektronjaik Budapest közterületein. Méltatlanul maradt visszhangtalan a több mint egy éve Youtube-ra feltöltött videójuk.

A BME Építészeti Ábrázolás Tanszékén felsőbb éves építészhallgatók – Heincz Dániel Tamás és Marsal Béla –, egy szabadon választható tantárgy (aminek már a neve is ütős: Építészkamera) keretében készítették el a művüket még 2012 őszén.

Adva volt egy cím: Kor/Látok és ehhez kellett egy kisfilmet készíteni.

A szinopszis:

A mottó alapján a videónkkal betekintést szeretnénk nyújtani a múltba, és összehasonlítani a városképet a jelennel. Budapest régi tereit mutatjuk be, a változásokkal és a konstans elemekkel. Kortalan épületek, változó életvitel: a múlt kővé meredt pillanatai szembeállítva a ma nyüzsgő városképével.

Ha az animgif és a fenti ismertető meghozta a kedvet hozzá, akkor hajrá, szánj rá 2 perc 51 másodpercet az életedből!

És milyen egy jó tanár? Hát, mint Kovács Ádám, a srácok egyik oktatója, ugyanis ő küldte meg nekünk a videót, majd kérésünkre a gif-et is legyártatta az ifjú alkotókkal.

Egyszerű, mezei laikus nézőként engem lenyűgözött az anyag, szerintetek milyen?