Zuglóban szuper játszóteret ígértek a kamaszoknak is, ehelyett a kicsikkel is kiszúrtak

2015.05.21. 08:12
zugjátsz9
Fotó: Urbanista-olvasói

Legalábbis Mónika keresztnevű olvasónk szerint a gazosan hagyott kamaszjátszótértől senkinek sem lesz boldogabb a gyerekkora, pedig az elképzelés nem is volt rosz, csak az a fránya kivitelezés...

Zuglónak szeretettel 30 millióért

Amikor megtudtam, hogy végre felújítják az Újvidék téri játszóteret, nagyon megörültem, annál is inkább, mert a sok templomtér-felújítás és templomtorony-építés után végre valami a jövő generáció érdekében látszott megmozdulni Zuglóban.

A mi poros, kopott játszóterünkhöz képest már-már XXI. századi csodának tűnő I. kerületi (Gellérthegy, Naphegy tér) játszóterek, valamint a XIII. kerületi Vizafogó sétányon nemrég épített, remekbe szabott kalózhajós sejlett fel előttem. Igaz, ez utóbbinál a lakosság szavazhatott, melyik játszótértervezet a legszimpatikusabb számára, itt nálunk pedig rajtaütésszerűen zárták le a területet és mindenki csak találgatott, milyen lesz, ha elkészül, de mindenki boldogan találgatott. Naiv módon még azt is reméltem, hogy netán járni még nem tudó 10 hónapos gyermekemet is ki tudom vinni a 3 évessel együtt a játszótérre, de persze csalódnom kellett.

A tér eredetileg egy nagyoknak és egy kicsiknek szánt részre volt osztva. A sokat sejtető elkerítés ellenére a nagyobbaknak szánt részhez nem nyúltak, pedig a gumiborítást mindenütt felverte már a gaz és

a játékok sem korunknak megfelelőek.

A kicsik homokozójába viszont beépítettek egy közel 6 méter magas monstrumot, amit éppen a kicsik nem tudnak használni (fel sem tudnak rá mászni),

így vált az ő homokozójuk puszta ütéscsillapító talajjá

 - mert helyenként egy méternyi sem maradt belőle - igaz

homok helyett eddig is inkább sódert tartalmazott.

Ezen, a fenti képen látható monstrumon kívül - vagyis ezzel együtt, mert a nagyobbak is igen hamar ráunnak - csak vesztett a játszótér,

kidobták a régi függőhidas mászókát, a fa kisvonatot és a három fapofát,

valamint áthelyezték az egyik sarokból a másikba a maradék kopott, megvetemedett játékokat (egy kicsi csúszda, egy ferde billenő-korong és kettő rugósjáték).

Szülői tiltakozásra, most legalábbis olybá tűnik, a régi függőhidas mászókát újra felállítják valahova bele a porba,

mert a kavicsburkolat már rég a múlté.

Majdnem kifelejtettem az új hintaállványt, amin a régi hinták fityegnek. Gumiőrleményes burkolat sehol, csak még több por és kosz, még feketébb, még bántóbb, mint eddig volt.

Ennyit érdemeltünk nettó 29.974.205 forintért.

A szerződés szerint beültetendő 1442 darab cserje sem igazán zöldell sehol - legalábbis nem szúr szemet - kaptunk viszont a bekerített porjátszótér egy oldala mellé középszerű műkőjárdát.

Az átalakítást követően a nagyoknak és a kicsiknek sem igazán van elég terük és játékuk, üres a játszótér, pedig van olyan hely Budapesten, ahol ezt is sikerül megoldani. Lenyűgözött például a Hunyadi tér, ahol kisebb helyen építettek szuper játszóteret, ahol kicsik ÉS nagyok egyaránt jól érezhetik magukat - gyönyörű parkkal, szökőkúttal és ingyenes wifivel. Hát Zugló miért nem tud egy kellemes közösségi teret létrehozni?