Irodának hirdetik az egyik legszebb pesti ipari műemléket

2015.06.10. 12:52
M47-Vallalkozoi-Park-iroda df1130m47vallalkozoiparkirodairoda ir
Fotó: irodahaz.info

Ha azt mondanám, hogy  irodákat lehet bérelni az M47 irodaparkban , akkor az szerintem annyira sem keltené fel az érdeklődéseteket, hogy ásítsatok egyetek. A fantáziatlan név a Maglódi 47-et takarja, amely pedig egy nagyon is izgalmas épületcsoport, csak rá kell nézni a fenti képre!

A Naphegy tövében épülő irodaház posztolása után jutott eszembe, hogy az irodahaz.info oldaláról már korábban is ajánlott egy hirdetést Sadia. Mégpedig az egykori Globus Konzervgyár épületét.

Persze eredetileg nem nekik épült. Elég csak ránézni a kapuk melletti söröshordókra és az épületegyüttes ékére, a több mint százéves Mátyás király-képekre, melyeket Zsolnay gyártmányú eozinkoszorú vesz körbe.

kozterkephu András
Fotó: András / kozterkep.hu

Az 1912-ben épült gyár eredetileg a Fővárosi Serfőzőé volt, melyet 1943-ban a konkurens szomszéd, a Dréher vett meg. Nem sokáig örülhettek neki, hiszen jött az államosítás, s valamivel később a patinás sörgyárból konzervgyár lett.

A gyönyörű épületegyüttes jelenleg többnyire raktárak működnek, pedig igazán nagy lehetőségeket rejt.

M47-Vallalkozoi-Park-iroda bc582fm47vallalkozoiparkirodairoda ir
Fotó: irodahaz.info

Sokkal szebb, mint pár utcával odébb a Dréher-épület, pedig az sem néz ki rosszul: jól mutatja, mennyit jelent, ha egy ház szépen fel van újítva és karban van tartva. 

Persze a maga lepusztult módján ez is csodálatos. Igazi mesebeli kastély a pompás épülethíddal, a gyönyörű oromzatokkal, a toronnyal és a sarokházra biggyesztett zárterkélyekkel.

muemlekem rlevente 2
Fotó: rlevente / muemlekem.hu

De még a gyalogbejárónak és mellette a portaépületnek is különleges hangulata van.

Nem is tudom hirtelen, van-e ennél szebb és védelmre érdemesebb ipari műemlék Pesten. Nagyon drukkolok neki, hogy legyen vele valami.

műmlékem rlevente
Fotó: rlevente / muemlekem.hu

Még több infót a Műemlékem adatlapján, vagy a hirdetésben találtok (ahonnan letölthető az épületegyüttes alaprajza is).

Az egyik legszebb pesti ipari műemlék - most irodának hirdetik

Posted by Urbanista on 2015. június 10.

Frissítve: a poszt megjelenése után a hirdetés ugyan eltűnt, de egy másik portálon megtalálható most is. Kösz Geri!

Frissítve 2.: Mint kiderült, Wachsler Tamás 2009-ben bejárta az épületet és Elvarázsolt gyárkastély címmel egy gyönyörű összeállítást készített a Földgömbnek. A Flickr-oldalán fönn is van az egész cikk. Bár a szöveg nem olvasható ebben a felbontásban, a képek miatt is érdemes végigpörgetni az anyagot!

3814293928 9061ffea67 z