Eladó egy lovaknak épült kastély Baján

2015.06.18. 20:16
7

Izgalmas eladó tanyákat kerestem egy hamarosan megjelenő poszthoz, amikor egyszer csak kidobta a gép ezt az igen különös ingatlant. Először nem értettem miért, aztán megvilágosodtam: egy laktanyáról van szó. Legalábbis az ingatlanos szerint. Valójában nem az volt, de nem járt messze az igazságtól.

A 279 millióért hirdetett ingatlanról ugyanis ezt írják:

BAJA szívében, Bács-Kiskun megye második legnagyobb városában, modernizálásra váró, műemléki besorolású, téglaépítésű kúria / kastély / villa ELADÓ! A 3826 m2-es épületegyüttes az 1860-as években, klasszicista, eklektikus stílusban épült, hozzá mintegy 9400 m2 telek és hatalmas parkosított, ősfákkal beültetett terület tartozik. Az ingatlan eredetileg huszárlaktanyaként, későbbiekben irodaházként, óvodaként és tanműhelyként funkcionált.

Nos én már azon is meglepődtem, hogy milyen szép volt 150 évvel ezelőtt egy laktanya, de aztán kiderült, hogy ez még csak az sem volt. A bajai huszárlaktanya ugyanis ez az épület, a szóban forgó ingatlan pedig a mellette, vele egy helyrajzi számon található méntelep

8

A XIX. század elején épült, azután az 1860-as években kissé átalakították.

Mindig lenyűgöz, mikor száz-kétszáz évvel ezelőtti ipari létesítményeket, katonai objektumokat vagy épp mezőgazdasági telepeket látok: sokukat simán el tudnám képzelni ma egy menő cégközpontnak vagy hotelnek.

Remélem egyszer ennek is találnak valami hasznosítást, és kipofozzák a gyönyörű boltivekkel, méteres falakkal, és hatalmas parkkal ékes épületet. Látszik, hogy elég mostohán bántak vele az elmúlt évtizedekben, de a fotók alapján egyáltalán nincs rossz állapotban.

10

Még több tudnivaló és kép az ingatlanról a hirdetésben (elképesztő milyen béna kezdőképet választottak, bár tényleg alaposan bemutatják az ingatlant) és a Műemlékem-adatlapján.