Törvényes vagy jogellenes a reklámháló? Mondja meg a hatóság!

2015.08.08. 09:20
Fotó: Járókelő

Gyanús homlokzatfelújításokról már sokszor írtunk. Olyan esetekről, amikor is építési reklámhálókon hirdetnek forgalmas közterületeken.

A vonatkozó jogszabályok szerint építési reklámhálót legfeljebb három hónapra rakhatnak ki egy-egy homlokzatfelúítás során. Indokolt esetben azonban újabb három hónapig fent lehet hagyni a hálót, rajta a hirdetéssel.

Az építési reklámháló kihelyezésének az előfeltétele azonban az, hogy tényleges munkálatok folyjanak a homlokzaton. Ráadásul főszabályként tíz éven belül egy épület csak egyszer reklámhálózható, hiszen ha egy homlokzatfelújítást normálisan megcsinálnak, ahhoz nem kellene egy évtizeden belül ismét hozzányúlni.

A Járókelő bloggerei szintet léptek a gyanús reklámhálók civil kontrolljában. Lefotózták az egyik példányt és megkeresték az illetékes hatóságot:

A Gerlóczy utca és a Károly krt. sarkán lévő ház emlékeim szerint nem is olyan rég lett felújítva. Ennek ellenére az utóbbi időben ismét állványzat került az épület elé, melyre természetesen a jól ismert reklám is felkerült.

Kérem, hogy vizsgálják ki, legális-e az állvány elhelyezése.

 A fővárosi önkormi pedig iktatta a bejelentésüket és vizsgálatot ígért:

Tisztelt www.jarokelo.hu Csapata!

Ezúton tájékoztatom Önöket, hogy levelüket érkeztettük az FPH_KOZP-96427/2015-ös érkeztetőszámon és továbbítottuk a Főpolgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Főosztálya részére.

Tisztelettel:

Főpolgármesteri Hivatal
Igazgatási és Hatósági Főosztály

 Hát itt tart az ügy. Ha befut a hatóság érdemi válasza, akkor majd arról is beszámolunk.