Gyönyörű és különös eladó tanyák

2015.08.23. 08:01

Nevével ellentétben az Urbanistán nem csak a városi házak jelennek meg: elő-elő fordultak már tanyák is a blogon. Igaz, inkább csak a különlegességek: egy budapesti tóban árult pici sziget, egy tanyasi iskolából kialakított menő lakás (5.), vagy egy tanyának álcázott trópusi oázis (3.). Régóta terveztem, hogy egyszer összeszedek pár igazán szép eladó tanyát, amelyekbe folyton belebotlom a hirdetések böngészése közben, de azért hagyományos ingatlansalátákba nem annyira passzolnának.

Az alábbi válogatásnál egyetlen szempont volt, hogy ne falusi porták, hanem nagy, saját földterülettel rendelkező tanyák legyenek a házak. Ja és persze, hogy jól nézzenek ki. Ez utóbbi persze meglehetősen szubjektív, "városi" szempont. (Bár így visszanézve a válogatást, becsúszott pár inkább "különleges", mint gyönyörű darab, na de ez legyen a legnagyobb baj.)

Ahogy nem járunk száz évvel ezelőtti ruhákban, magától értetődő, hogy aki megélhetésre, gazdálkodásra használja a tanyáját, azé nem úgy néz ki, mint egy festmény egy vendéglő falán.

Keresésnél a szokásos nagy ingatlanportálokat használtam, de érdekességképp megjegyzem, hogy van egy kifejezetten tanyákra specializálódott oldal, de annyira nehezen kezelhető flash az egész, hogy még csak linkelni sem lehet benne a hirdetések. 

10. Zákányszék, 7 millió

Ennyit számítanak a jó fotók. A felújítandó tanya belső állapotát csak tippelgetni tudjuk, de olyan hívogatóak a képek, hogy kedvünk szottyan idejönni nyaralni. 

9. Kecskemét, Kisfái, 8 millió

Talán a legszebb az autentikus kis tanyák közt. Tetszik, hogy nem akarták minden áron bővíteni, megelégedtek az eredeti 45 négyzetméterrel, azt viszont szépen helyrehozták, akárcsak a kertjét.

8. Ágasegyháza, 11 millió

Ez tulajdonképpen egy eladó horgásztó, csak jár mellé egy tanya is kis híddal. Annak nem lehet rossz.

7. Fülöpháza, 13 millió

Újépítésű tanya. Annyira, hogy még be sincs fejezve. Hogy hogy került a Kiskunsági Nemzeti Parkba, azt nem tudom, de ha elkészül, akár szép is lehet.

6. Bócsa, 23 millió

Ezen már látszik, hogy tudatosan a turizmus igényeihez alakították (amúgy miért tenne valaki magától kereket a falra???). Ezzel együtt szerintem jól nyúltak hozzá, nem vitték túlzásba sem a népieskedést, sem az átalakítást.

5. Kaba, 25 millió

Saját tó is jár az újépítésű tanyához, mely úgy tűnik kifejezetten lovasturizmusra épült. A fürdőszobás apartmanok mellé 4 boxos istálló, takarmány-, hintó- és szerszámtároló is jár.

4. Békéscsaba, 26 millió

Úgy igazságos, hogy a sok szép, turizmusra és nyaralásra alkalmas hely között azért legalább egy “valódi” tanya is helyt kapjon. Itt nem jurta, vagy hintótároló van a ház mellett hanem egy hatalmas fóliasátor. Na meg egy takarosan cserepezett kutyaól a házőrzőnek.

3. Izsák, 30 millió

Egészen fura öszvér ez, kívülről egészen bizarr nagy ablakokkal, belül viszont vannak szellemes megoldások. Sőt egy jurtát is vehetünk vele, amihez járólapokból rakott út vezet.

2. Kerekegyháza, 69 millió

Igazi luxustanya szaunával és saját tóval. A ház alatti borospince szintén nem volt divatos az Alföld közepén, de talán senki nem bánja, hogy ilyen is tartozik a komplexumhoz.

1. Lajosmizse, 70 millió

"Romantikus" és "vadregényes" ígéri a hirdetés, ami igaz, még ha bizonyos szögekből inkább tűnik alpesi háznak, mint alföldi tanyának. Mármint az egyik épület, merthogy háromból áll az ingatlan: ideális helyszín lehet tanyasi turizmushoz.

Akinek pedig egy számmal nagyobb vidéki birtokközpont kell, annak itt van 10 eladó, gyönyörű kúria.

***

Felesleges kommenteket elkerülendő: az ingatlansalátában nem csak béna ingatlanhirdetések vannak, hanem bármi, ami érdekes. Tudsz te is valami ütőset? Jöhet az urbanista@index.inda.hu címre - kösz!

Hahó Ember! Kövesd a blogot Facebookon, Twitteren vagy a szerző neve alatt a követés gombra kattintva!