Megszomjaztál a belvárosban? Van egy jó hírünk!

2015.09.09. 18:08
Fotó: Majtenyi Mihaly

Ugye, hogy milyen jó lenne, ha a városban megszomjazik az ember, akkor ne kelljen már valamelyik kisboltban aranyáron ásványvizet venni? Régen minden jobb volt, persze, hogy minden sarkon állt egy kút ˗ vagy legalábbis úgy emlékszünk, netán a nagyfater úgy meséli.

No de mától vége a köztéri szomjazásnak, mert, hogy egy egyszerű és nagyszerű projektet valósított meg a fővárosi önkori – pontosabban azon belül is a Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. –, és a (szintén fővárosi) vízművek.

Budapest belvárosában ezentúl 43 ponton lehet ingyé' vizet inni, éspedig az e célból ötletesen felturbózott tűzcsapokból. Csak napok kérdése, hogy megnyissák az összes csapot, azonban a Szomory Dezső térit már ma délután átadták.

A miniceremóniával összekötött ünnepélyes átadáson rövidke beszédet az önkormányzat részéről Szalay-Bobrovniczky Alexandra, humán területért felelős főpolgármester-helyettes, Soltész Judit, az Ivócsap Projekt egyik vezetője – aki még egyetemista korában találta ki három társával az ötletet –, és Haranghy Csaba, a Fővárosi Vízművek Zrt. vezérigazgatója tartott.

Csak Tarlós főpolgármester urat hiányoltam, mert a kellemes, nyár-végi időben és a csinos, fiatal hölgyek társaságában sanszos, hogy valamilyen enyhén szexista poénnal oldotta volna a hangulatot, például:

Azt hittem, hogy vizespólóversenyre jöttem.

Ez most sajnos elmaradt, kárpótlásként azonban a vízművek két dolgozója a kütyü egyszerű felszerelését élőben mutatta be.

A vízművek igazgatója elmondta, hogy az ötlet felkarolásával a jó minőségű budapesti ivóvizet is népszerűsítik, a kisezerszer elhangzó megjegyzésre, miszerint miért is pazarolják az ivóvizet, hiszen a tűzcsapot akár feldolgozatlan dunai vízzel is táplálhatnák. Elmagyarázta, világszinten is

Budapest azon kevés nagyváros egyike, ahol viszonylag olcsón nyerhető ki a jó minőségű ivóvíz,

ám a csőhálózat fenntartása viszont elég költséges, így jóval drágább lenne, ha párhuzamos vezetékre csatlakoztatnák a tisztítatlan dunavizes tűzcsapokat.

Még azt is elmondta, hogy

reméli a színesfémgyűjtők nem kapnak kedvet az eszköz eltulajdonítására.

Az ivócsapprojektes Soltész Judit elmondta, hogy miután a Design Terminál tavalyi városfejlesztési pályázatának egyik nyertesei voltak, már Pécsett és Oroszlányban is kiépítettek néhány ivócsapot, ám tősgyökeres budapestiként külön örül, hogy végre szülővárosában is ivócsapozhatunk.

A belváros 43 csapos lefedettsége után további tűzcsapokra is felszerelik majd az ivásra alkalmas illesztést. Valóban gond nélkül meg lehet akár egy kulacsot tölteni, de a strandokon megszokott felső nyílásos csapról segédeszköz nélkül is könnyen, higiénikusan tudunk inni.

Tényleg egyszerű, ám hasznos ötlet. Jó, hogy megvalósult.