Egy legendás, gyönyörű erdélyi épület mását árulják Solymáron

2015.09.21. 11:03
Az eredeti Varjúvár Sztánán
Az eredeti Varjúvár Sztánán
Fotó: http://indafoto.hu/piusz

Mindig szeretem megnézni, milyen házat tervez magának egy építész. Amikor nem kotyog bele a megrendelő, nem kötik a kezét hülye igények és amikor nem kell megfelelnie semmilyen képnek.

Kós Károlyt, a XX. század egyik legmeghatározóbb magyar építészét leginkább budapesti alkotásairól, az Állatkert épületeiről, vagy a róla elnevezett tér kialakításáról ismerjük, de a legfontosabb házai Erdélyben vannak. 

A legendás Varjúvárat magának tervezte Sztánán. 

A gyönyörű népies-szecessziós, középkori-romantikus villát ma is lakják, de érdemes elkirándulni oda minden Kós-rajongónak, hiszen a szomszédjában is van egy épülete, sőt a falu templomát is ő tervezte. (Na meg amúgy is gyönyörű hely Kalotaszeg.)

Azonban most nem erről az épületről, hanem egy másolatáról lesz szó, melynek létezéséről, csak egy ingatlanhirdetésből szereztem tudomást.

Gergő hívta fel a figyelmemet a 84 milliós, 6 szobás villa hirdetésére, mely szerint:

Bomba ajánlat!

Kós Károly hu.wikipedia.org/wiki/Kós_Károly_(építész) Sztánai családi rezidenciája ELADÓ!

Történt a nyolcvanas évek végén, hogy egy tévés - aki sokat forgatott Erdélyben - beleszeretett Kós Károly Sztánai családi rezidenciájába. Gondolt egyet, felkérte a Makovecz Imre neve által fémjelzett építész irodát, hogy tervezzék meg neki a villát. Hamarosan az álom valóra vált. Az épület tökéletes hasonlósággal felépült.

Hivatalosan 136 millió forintra becsülték az értékét. Az épületből csodás panoráma nyílik a pilisi hegyekre. Óriási terek, Makoveczre jellemző stílus elemek jellemzik belülről. Rengeteg fa burkolat, 6 szoba, 3 fürdőszoba, szauna, fitnesz terem, egyedi építészeti megoldások, rejtett gardrób szobák találhatóak a 350 nm hasznos területű 3 szintes (a toronyban 4 szintes ) félszint eltolásos kastély jellegű épületben. Az igen csábító árhoz tartozik még egy dupla beállós garázs is.

Az ingatlan 15 km-re található Budapesttől a festői pilis lábainál elhelyezkedő gyönyörű településen.

Nem tudom, mennyire hű mása az épület az eredetinek, a hirdetéshez két külső fotó van feltöltve. Az egyik ilyen:

A másik viszont konkrétan az eredetiről készült! Akárhogy is, a belső fotók alaján igen csak jól néz ki a ház. Kedves solymáriak, ha ismeritek, meséljétek el, milyen! 

Az eredeti épületről a Műemlékem.hu oldalán találtok több infót, a másolatról pedig a hirdetésben. Ha pedig még több izgalmas eladó ingatlanra vagy kíváncsi, kövesd az Urbanistát a Facebookon:

Frissítve :  a hirdetés sajnos már nem él  (vagyis csak a blog szempontjából sajnos, amúgy tök örülök, hogy egy szép házat eladtak). Szerencsére a Google egy darabig még megőzi a tárolt változatot,  íme.

Frissítve 2: Mint derry jelezte, az ingatlan.com-ra visszakerült a hirdetés, úgyhogy kicseréltem a fenti linkeket azokra. Köszi!