7 gyönyörű eladó régi villa a Diplomatanegyedben

2015.10.30. 08:41

A csodaszép nagypolgári mátyásföldi és a művészek lakta leányfalusi villanegyed után után most egy olyan városrészbe látogatunk, amelyet legtöbbször a belvároshoz szoktunk sorolni: Terézvárosba. Villák azonban itt is vannak, nem is akármilyenek, körülnéztünk hát, miket árulnak ott.

Ahogy elindulunk a Deák térről az Andrássyn, fokozatosan változik a környezet. Az Oktogonig magas házak között igazi belvárosi sugárúton haladunk. Onnantól az út kiszélesedik, megjelennek a szervizutak, több lesz a fa, alacsonyabbak lesznek a házak. A Kodály köröndtől pedig felszakadozik a zárt utcafront: a palotahomlokzatok véget érnek és kertes házak következnek.

Megérkeztünk terézvárosi villanegyedbe.

Amikor ez a környék beépült, még nagyon a város széle volt, nem csoda, hogy ide pihenő vagy akár nyaralóhelynek is alkalmas házak kerültek, kellemes kertekkel, parkokkal körbevéve. Így jött létre az Andrássy út két oldalán a terézvárosi villanegyed, amelyet ma legtöbben Diplomatanegyedként ismerünk. Keleten a Dózsa György út, északon a Szondi, nyugaton pedig a Bajza utca határolja. Délen a Városligeti fasorig ér, melynek természetesen az erzsébetvárosi oldala is idetartozik (ez az út egykor versenytársa volt az Andrássynak, sokáig nem dől el, melyik lesz a magyar Champs-Élysées).

A villák persze itt egész mást jelentenek, mint a valódi nyaralóövezetekben, sokkal inkább paloták, melyeknek birtokosai is gyakran főnemesek voltak. Ez persze azt jelenti, hogy leginkább lakásokat kapni bennük, de van, hogy egész épületek kerülnek a piacra. Lássunk hát hét szép példát

Benes-villa tetőtere, 119 millió

szepmu
Fotó: Tamás K Photography / Otthontérkép

A nevet csak az építész neve után akasztottam rá, nem tudom, ki lehetett a tulajdonosa. A Dózsa György úton álló ház már korábban is szerepelt az Urbanistán, mint Pest egyik legmenőbb eladó lakása. Tényleg marha jól berendezték a tetőteret, eladni azonban egyelőre még úgysem tudták, hogy a szembeszomszéd a Szépművészeti Múzeum. Itt írtunk róla bővebben.

Lakás a Kronenberger-villában, 202 millió

Néhány éve nagy visszhangot kapott az egykori villa felújítása, és menő, több lakásos házzá alakítása Rippl néven. Igaz, nem nyerte vissza teljes szépségét, de valóban sokkal jobban néz ki, mint volt. A felújításról és a jelenlegi állapotról itt egy csomó kép. Ez meg a ház saját honlapja, ahol még több lakást is hirdetnek eladásra, igaz árakat nem találtam. Szerencsére máshol azért vannak számok is.

Villaszint a Lendvay utcában, 228 millió

21687141 97102491 l
Fotó: ingatlan.com

A Lendvay utcában kínálják eladásra ezt a villaszintet. Azon kívül, hogy tényleg jól néz ki, nem nagyon találtam róla infót a hirdetésben. Ha valaki többet tud róla, kommentelje ide bátran.

Csengery-villa, 350 millió

20089420 80663633 b5fb l
Fotó: ingatlan.com

Mindig is nagyon érdekesnek találtam ezt az épületet, mely hangulatában teljesen elüt a Dózsa György út összes lakóépületétől. 1882-ben épült, abban az időben, amikor még tényleg nyaralni jártak az emberek ide: Csengery Antal, a Magyar Tudományos Akadémia "másodelnöke" is csak ilyenkor költözött ki a város széli park mellé a családjával. Egy időben a Péterfy Sándor utcai kórház egyik részlege működött itt, ami érthetően nem használt az épületnek.

Az egykori British Council,495 millió  ELKELT!!!

british.png
Fotó: Street View

Persze nem annak épült eredetileg, de mindenki így emlékszik rá, aki járt benne. A hirdetés is azzal dicsekszik, hogy 2005-ben a brit szabványok szerint újították fel a három szintes, pofás villát. Erről a házról van szó.

FRISSÍTVE: az ingatlaniroda jelezte, hogy mire élesítettük a posztot, a villa már elkelt.

Ulmann-villa, 695 millió

üres
Fotó: Otthontérkép

Ha valaki szeretné, 680-ért vagy akár 700 millióért is megveheti ezt az 1905-ben épült villát. Eredetileg Ulmann báróé volt, később a Bőripari Szakszervezet székháza lett, most pedig eladó. A két utcai garázskapu kicsit ormótlan, van egy közös fala a szomszéd épülettel, de amúgy szép ház, jóval mutatósabb mint néhány éve volt.

Villa a Benczúr Hotellel szemben, 1,2 milliárd

8
Fotó: Otthontérkép

Szép kis summa, be is vettük annak idején a 10 legdrágább eladó magyarországi ház közé ezt az 1896-98 között épült palotát. Persze, ha valaki szeretné ennél is többért megvenni, az megteheti: itt egy sokkal igénytelenebb hirdetés, ahol már 1,4 milliárdért kínálják. A ház ettől függetlenül nagyon jól néz ki, bár egy ekkora palotával nem tudom mit lehet kezdeni, hacsak nem jön létre mostanában egy gazdag állam, amelyik épp itt szeretne nagykövetséget nyitni.

Laknátok valamelyikben? nektek melyik a kedvenc villanegyedetek? Jöhetnek a kommentek ide vagy a Facebook-oldalunkra (amit amúgy is szeretettel ajánlunk követésre).

Budapest szívében is van egy villanegyed, csodaszép épületekkel

Szerző: Urbanista2015. október 30.