Védett épület helyére húzhat fel kocka-apartmanházat egy apácarend

2015.12.15. 20:00

Védett épülettömböt bontanának a Nemzeti Múzeum mögött, írja az Építészfórum.hu nyomán a Válasz.hu. A Józsefváros Palotanegyedében, a Múzeum és a Szentkirályi utca sarkán álló megviselt külsejű épületet a Sacré Coeur apácarend a rendszerváltás után kapta vissza.

A rend, azaz a Sophianum Nonprofit Kft., vagyis a Sacré Coeur ingatlanhasznosító vállalkozása, négy tervezőtől kért tanulmánytervet a Károlyi-Csekonics-palota szomszédjában álló belvárosi épület megújítására. A bírálók Gutowski Robert tervét találták a legjobbnak. A pályázat annak ellenére a bontás híve, hogy az épület helyi védelem alatt áll.

Jelenleg így néz ki az épület, amit lebontanának:

Az apácák viszont csak a felső szintet és a tetőteret használnák, emellett lenne egy kápolnájuk, az épület nagy része viszont egy 52 lakásos apartmanháznak és mélygarázsnak adna otthont. „Az ingatlanok kiadása jövedelmet termelne a rendnek, amit nyilván fontos, szép célokra költenének” – írják.

„Felmenő 4 szinten összesen 52 db lakást terveztünk, 2170 m2 nettó alapterülettel, melyek célja a Rend hosszútávú működésének biztosítása. A legfelső szinteken kapott helyet a rendház. Egy új épület esetében sem tudunk úgy tekinteni a telekingatlanra, mint zöldmezős fejlesztési területre, így javaslatunkra a rekonstrukciós tervekből továbbvezetett „történetmesélésként” tekintünk, mely felhasználja a korábban elért eredményeket” – fogalmaz Gutowski Robert terve, melynek képei itt elérhetők.

A Március 15. téri piarista tömbben is vannak irodák, emlékeztet a lap. Igen ám, csak ott igényesen hozták össze az ingatlanfejlesztés esztétikai és gazdasági megfontolásait.

Először a ráépítés látszott célszerűbbnek, majd az új építés került előtérbe. A kettőt ötvözni kívánó szándékot (tartsuk meg a külső falakat, és mögé rejtsünk el egy új épületet) nem tartottam jó megoldásnak, azt kényszerpályának érzékelte a Rend is.

– írta a projekt oldalán Bischof Péter, a beruházás projektvezetője, hozzátéve, hogyha megszerzik az összes engedélyt, szeptemberben kezdődhet a bontás, és az új épület már 2017 húsvétjára szerkezetkész lehet.