Mennyit alkudhatunk most egy lakásra és mik a kilátások?

2016.01.11. 20:01
19 hozzászólás

A Balla Ingatlanirodák újabb elemzéssel rukkolt elő a budapesti ingatlanpiacról, ezúttal azt vizsgálták, hogy mennyit lehet lealkudni egy-egy ingatlan vásárlásánál.

Röviden:

  • vevőként nem nagyon alkudhatunk,
  • a drágább családi házak kivételével,
  • a készpénzes vevő mindig is a legnagyobb király,
  • a CSOK azért megkeverheti a lapokat,
  • túlárazott lakásokat most sem egyszerű elsózni.

Kissé részletesebben lentebb.

Fordult a kocka

Pár évvel ezelőtt az ingatlanpiacon még a vevőknek állt a zászló. Tíz százalékot lealkudni a vételárból alapnak számított, és az egyéb feltételeket (pl. fizetési ütemezés) is nagyjából úgy alakíthatták, ahogy nekik a legjobban megfelelt.

Mára fordult a kocka, különösen a kapósabb lakások esetén.

Ha a vevők nagy merészen aláígérnek a hirdetési árnak, sanszos, hogy a pofájukba röhögnek az eladók.

Hiszen a vevők még mindig sorban állnak, egy jó lakásnál sok az olyan érdeklődő, aki hajlandó megfizetni a kért összeget. Sőt mostanában az is előfordul, hogy olykor felfelé indul meg a licit a vevők között egy-egy jobb adottságú lakásért.

Mi a pillanatnyi helyzet és mire számíthatunk?

A legújabb, keresleti trendek lapjárását is megkeverheti az új, rendkívül kedvezőnek tűnő állami támogatás, a CSOK. A Balla Ingatlanirodák szakértői szerint most így áll a bál:

A jelenlegi ingatlanpiaci helyzetben ugyan még mindig maradt lehetőség az alkura, de lényegesen kisebb mértékben, mint korábban. Ez alig pár százezer forintot jelent például budapesti XIII. kerületben található, átlagos lakások esetén. A tíz százalékos alku már mindenképpen a múlté. Ennek ellenére persze akadnak, akik próbálnak alkudozni, de jellemzően csak 2-4 százalékkal tudják lefaragni az árat.

Azzal viszont nem árt tisztában lenniük az eladóknak, hogy a keresleti piac mára gyengébbé vált a néhány hónappal ezelőttinél.

Ez persze nem azt jelenti, hogy most sokkal olcsóbban lehetne vásárolni. Az elmúlt hetekben inkább előtérbe kerültek az újépítésű ingatlanok a családok otthonteremtési kedvezményének (CSOK) és az újlakások csökkenő áfa-tartalmának köszönhetően. Ez pedig értelemszerűen nem kedvez a használt lakást eladóknak.

A családi házaknál lehet még komolyabban alkudni

Különösen a nagyobb értékű családi házak esetén.

Vagyis míg panel- és téglalakások piacán mindössze néhány százezres, azaz 1-3 százalék körüli alku a jellemző, addig a családi házak esetében ez akár 5 százalék is lehet. Azonban ezek az arányok is eltörpülnek a pár évvel ezelőtti 10-20 százalékos alkukhoz képest.

Túlárazva most sem könnyű elpasszolni a kégliket

Még a belvárosban sem, holott ott még mindig nagyon élénk a kereslet. A két belső kerületben legtöbben a 40-60 nm-es, 1,5-2 szobás lakásokat keresik, melyek lehetnek akár felújítandók, akár extrán felújítottak. Ugyanakkor az még a mostani keresleti nyomás mellett is jellemző, hogy a túlárazott lakásokat nehéz eladni.

Ezek vagy hosszabb ideig vannak a piacon, vagy 4-5 százalékkal az irányár alatt kelnek végül el.

Panelek is remekül pörögnek, ha kedvelt a lokáció

Például a közkedvelt József Attila-lakótelepen a metró közelsége és a gondozott parkjai miatt szinte alku nélkül veszik meg a jól beárazott lakásokat.

A készpénzes vevők vannak a legjobb helyzetben

Alku szempontjából szinte a honfoglalás óta nincs új a nap alatt. A legjobb helyzetben a készpénzes vevők vannak.

Amikor az eladónak valóban sürgős az értékesítés - vagyis nem akar heteket, hónapokat várni, míg a pénzéhez jut -, akár 5-10 százalékos árcsökkenést is elérhetnek. Ez azonban nem mindennapos eset.

A tulajdonosok nagy része tisztában van a jelenlegi piaci árakkal, 

ennek fényében hirdetik meg a lakásokat, és ha látják, hogy az kelendő, akkor nem hogy nem mérséklik annak árát, hanem még inkább felemelik.

Csókolom! Mit hoz a CSOK?

Kérdés persze, hogy mit hoznak az elkövetkező hónapok, hiszen a kormány által december közepén bejelentett új CSOK-szabályok miatt a kereslet eltolódhat az új lakások irányába, a 10-10 millió forintos lehetőség sokaknak beindítja a fantáziáját.

Az első hetek tapasztalatai is azt mutatják, hogy bizony jelentős mértékben megnőtt az érdeklődés az újépítésű ingatlanok iránt, ez pedig azt jelenti, hogy a használt lakások tulajdonosainak talán újra nagyobb mértékű alkukkal kell megbarátkozniuk, hiszen a vevők egy része - akik most már az új lakásokat keresik - kiesik az érdeklődők köréből, így pedig csökken a keresleti nyomás a használt lakások piacán.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!