Ennyire menő lakások is voltak nálunk a hatvanas években

Csak azt nem tudjuk, hol. Pár támpont azért akad, segítsetek a nyomozásban!

2016.01.25. 09:53

A Fortepan tele van kincsekkel és titkokkal. Akinek már sikerült felfedeznie vagy megfejtenie egyet, az tudja, micsoda élményt jelent egy-egy ilyen rejtély felgöngyölítése. Most itt egy újabb titok, amit többen is próbáltunk megfejteni, de egyelőre nem adja magát. Pedig már elég sok nyomot találtunk.

Egy nagyon menő lakásbelső valahol Magyarországon a 60-as évekből. Gazdagabb, modernebb, nyugat-európaibb, mint az akkori szocializmus tipikus lakásai. Vajon hol lehet? Vajon kié lehet?

Tamási Miklós, a Fortepan fotóarchívum alapító szerkesztőjének fantáziáját már évek óta mozgatja ez a néhány kép, amelyek egy lomtalanításról kerültek elő. Egy csomó izgalmas belsőépítészeti megoldás, szinteltolások, rejtett világítás, eltolható ajtó, na és a lépcső! Egyáltalán mióta van belső lépcsős lakás Budapesten? 

Bennem az is felmerült, hogy nem is lakás, hanem valamilyen üdülő vagy közösségi tér, amolyan klubszoba, de a meghittsége miatt végül ezt elvetettük. Viszont bevontuk a nyomozásba a Köztérképet, ahol az ország szinte összes köztéri szobra megvan, hátha tudnak segíteni. Tudtak!

Mint Pál Tamás kiszúrta, ez egy Medgyessy Ferenc-szobor, melynek van néhány másolata az országban (a jelenleg a Madách téren álló példányról az Urbanistán is szó esett). Sőt, egy Medgyessy lehet a tévé tetején is, mégpedig ennek a Gondolkodó nőnek egy változata. 

Tehát biztos, hogy egy jómódú és modern emberé lehetett a lakás. Bár akkoriban nem lehetett annyira drága egy kisplasztika (ma akár egymilliót is érhetne a nagyobbik). Ezt már  Ády, a Köztérkép másik munkatársa és a korszak megszállottja jegyezte meg, aki szintén felhívta a figyelmet egy csomó izgalmas részletre, pl.:

Magas házak sejlenek fel az ablakon kinézve. Hol lehetünk? Talán Újlipótvárosban? Talán a Margit körúton? 

Ha tudjátok, áruljátok el. Ha bármi érdekes részletet felfedeztek, azt is. Ha nem, akkor csak egyszerűen gyönyörködjetek a képekben, és hogy mennyi apró izgalmas dolgot lehet kiszúrni egy-két lomtalanításból kimentett képen.

Frissítve:

A helyes megfejtést kiscsávó99 adta meg, aki járt is a lakásban, mely meglepő módon a Belvárosban van, a Kecskeméti utcában. Hogy honnan tudjuk ilyen biztosan? Onnan, hogy Márton nevű olvasónk rákeresett és megtalálta, nem is olyan rég eladásra hirdették. Ugyan a hirdetés már nem aktuális, de még megtekinthető, az egyik képen a szobor is látható:

5688685 41142858 ced8 l

A hatvanas években is voltak menő lakások Budapesten. Íme az egyik

Közzétette: Urbanista – 2016. január 25.