Londonban eltüntették a terelővonalat néhány út közepéről

2016.02.03. 22:27

Miközben London belvárosában lassan több a bringa, mint az autó, a város három útjának (A232, A23, A503) felújítása után elfelejtették visszafesteni az út közepére a terelővonalat - adta hírül egy csomó brit lap.

Persze a TfL (a Transport for London, mely olyan mint a BKK volt nálunk néhány nappal ezelőttig, vagyis egy szervezet, mely a főváros komplex közlekedéséért felel) nem hanyagságból hagyta el a felfestést, hanem tudatosan. 

Egy kutatás szerint ugyanis

azon az úton, ahol nincs középen felfestve semmi, mindenki óvatosabban vezet, akár 13%-kal lassabban.

A vonal nélkül ugyanis kevésbé érzi magát biztonságban a vezető, főleg ha szembe is jön valaki. Ez a sebességcsökkentés pedig egyes esetekben életet menthet.

Ugyanakkor más közlekedési szervezetek hevesen tiltakoznak. Az Automobile Association szerint pont hogy az útburkolati jelek menthetnek életet sötétben, csapadékos időben, amikor nem látni rendesen az utat. A Road Safety Markings Association szerint pedig egyszerűen nincs eléggé bizonyítva, hogy valóban lassítja a forgalmat a terelővonal hiánya.

Nagyon megijedni azért nem kell, a TfL azt ígéri, egyelőre nem fogják széles körben elterjeszteni a módszert. Ki, mit szólna hozzá Budapesten?

Szüntessük meg a terelővonalat? Londonban ezzel kisérleteznek

Közzétette: Urbanista – 2016. február 3.