Több száz éves szőlőlugast vághatnak ki Pécs belvárosában

Társasházat építenének a helyére

2016.04.07. 09:08

Az egy dolog, hogy egy 160 éves, romantikus stílusú házat csak úgy lerombolnak a pesti belvárosban, de Pécsett ha lehet, ennél is nagyobb értéket akarnak elpusztítani. Néhány ősöreg szőlőtőkét, melyek a legóvatosabb becslés szerint is 250 éve alkotnak lugast egy Lyceum utcai ház udvarán. Dr. Diófási Lajos, a Szőlészeti Borászati Kutató Intézet egykori igazgatója 400 évesnek saccolta.

A pécsi szőlőtőkék
A pécsi szőlőtőkék
Fotó: bama.hu

Bárhogy is, könnyen lehet, hogy a napjaik meg vannak számlálva: a Bama.hu cikke szerint egy társasházépítés miatt irtanák ki a pótolhatatlan kincset. A házat, a kertet, s vele együtt a szőlőket egy vállalkozó venné meg, a foglalót már ki is fizette.

Összehasonlításképpen: Mariborban egy hasonló korú, 350 éves szőlőtőkét, melyet hivatalosan a világ legöregebbjeként tartanak számon, a város büszkeségeként mutogatnak. Turisztikai látnivaló, az összes hozzá kapcsolódó művelet, a metszéstől a szüretig ünnepi esemény. Vesszőit a polgármester ajándékba szokta adni más települések vezetőinek.

Nálunk társasházat építenek a helyére.

Igaz, hivatalosan nem világrekorder Pécs, viszont valamiben sokkal gazdagabb Maribornál: több ilyen matuzsálemi tőkéje is van/volt. Az Anna utcai Kadarka ugyan néhány éve elpusztult, de a Papnövelde utcában még van egy 450 év körüli olasz Rosa menna di vacca (magyarul rózsaszín tehéntőgy) fajta. Tehát az 1500-as évek második felében ültethették ide, a török időkben, az olasz reneszánsz alkonyán. Állítólag még szépen terem, de a rendszerváltás óta azt se nagyon gondozza senki. 

Ami a Lyceum utcai lugast illeti, a házat eladták, a beruházó pedig állítása szerint szabályosan járt el. Utánanézett, és 

sem a Pécsi Építési Szabályzatban, sem a rendezési tervben nem volt arról szó, hogy ne lehetne itt építeni, és a szőlő nem volt védett.

Egy kicsit furcsa, hogy az önkormányzatnak csak most jutott tudomására, milyen kincset rejt a város (pedig korábban útikönyvekben is szerepelt, mint látnivaló), mindenesetre úgy tűnik, igyekeznek valamit tenni. (Mint a cikk megjelenése után az önkormányzat jelezte, "az útikönyvekben nem ez a szőlőtőke szerepel, hanem a Papnövelde utcai. Erről a szőlőtőkéről eddig is volt tudomása az önkormányzatnak, azonban magántelken állt, s nem fenyegette semmi, ugyanakkor turistalátványosságként sem lehetett rá tekinteni, hiszen zárt udvaron található, rálátni sem lehet közterületről.")

Csaba Ders, Pécs főépítésze úgy nyilatkozott a Bama.hu-nak, hogy

az önkormányzat szeretne a felek józan belátására, Pécs helyi értékeivel kapcsolatos érzékenységükre apellálva olyan kompromisszumot elérni, hogy a tőke védelme ne okozzon sem a mostani tulajdonosnak, sem a jövendőbeli beruházónak irreális terhet. Emiatt több lehetőséget meg fognak vizsgálni az érintett felekkel és hatóságokkal. 

Bizakodjunk, hogy ha ennyi évszázadot, rendszert, háborút és viszontagságot túlélt ez a lugas, mely ma is évente ezer kiló gyümölccsel ajándékozza meg gazdáit, akkor lesz aki megmentse ezt a kincset az utókornak.

Érdekelnek a városok rejtett kincsei? Kövesd az Urbanistát a Facebookon!