Tényleg szétbarmolnak a Várban egy műemléket?

Úgy néz ki, hogy miniszterelnöki erkélyt építenek a karmelita kolostorra

2016.04.21. 11:56

Mostanáig ugye arról volt szó, hogy szépen visszaállítanak mindent a Várban a háború előtti kinézetre. Már ez is elég megosztó dolog, hiszen ez az állapot (mármint a Hauszmann-féle) kevesebb ideig állt fenn, mint a mai, de úgy tűnik, most hirtelen koncepciót váltottak az illetékesek.

Olyat kezdenek építeni, ami soha nem volt. Ráadásul egy olyan műemléki homlokzatba, ami a Dunára néz, vagyis elég fontos helyen van.

Az ugye köztudott, hogy a miniszterelnök a Várba költözik, a Sándor-palota mellé, az egykori karmelita kolostorba, és erre elég sokat költünk. Homlokzatát épp most műemlékvédik, ahogy azt Huropo kiposztolta a Skyscrapercityre. Ami különös a képen, az az, hogy néhány ablakot szépen kibontottak ajtóméretűre. Csak nem egy erkély épül ide?

12994588 1684165345183504 3806910695956070313 n?oh=e7c50fb631356

Tímea89 egyből össze is kötötte egy piros vonallal, mekkora is lesz az erkély. Ekkora:

phHHQ9o

Félreértések elkerülése végett, itt nem volt erkély régen sem:

Örökségfigyelő blog
Örökségfigyelő blog

Most szépen visszaszámoltam tíztől egyig, megpróbálok higgadt maradni, és visszagyömöszölni magamba a kitörni készülő haragos kommentelőt.

Szóval.

  • Azon már nem csodálkozunk, hogy a magyar műemlékvédelem összeomlott.
  • Azon sem, hogy a Városliget fáitól a régi pesti házakig mindent le lehet rombolni, ha az ingatlanfejlesztői érdekek úgy kívánják.
  • Azon sem, hogy az illetékesek szemet hunynak efelett.
  • Na de, hogy ezt a legeslegfelső szinten, az ország leglátványosabb pontján ennyire pofátlanul hirdetik, na, az nekem is új.

Ha mégis valami más, rejtélyes okból bontanák ajtóvá az ablakokat, akkor természetesen megírjuk, de más racionális magyarázatot hirtelen nem tudok rá. [via 444]

FRISSÍTVE: Tényleg lesz erkély! Mint arra Tamás felhívta a figyelmemet, pár napja a Nol.hu-n megjelent egy fotó a makettről, amelyen látszik is, hogy fog kinézni. Mindez azért meglepő, mert már két éve is megjelent egy makett a Vár átalakításáról, amelyen a legapróbb részletekig lehet követni, hogyan állítják majd vissza a Hauszmann-féle állapotot. Ott viszont nyoma sincs.

Szóval ez egy viszonylag új ötlet. Ennyit a koncepciókról.

Érdekel a magyar műemlékek sorsa? Kövesd az Urbanistát a Facebookon!