A tökéletes közösségi kert: nem csak nyersen, főzve is

2016.05.20. 10:31

Az elmúlt években rehabilitálták Londonban a Kings Cross állomás mögötti elég lepukkant területet, ami meglehetősen jól sikerült. Nekünk magyaroknak azért is érdemes lehet rá figyelni, mert náluk is régóta égető probléma, hogy mihez is kezdjünk a Nyugati mögötti területtel. Londonban remek, éttermektől nyüzsgő közösségi tereket hoztak létre itt, de emellett két nagyon különleges projektet is megvalósítottak.

Az egyik egy közösségi kert, a Skip Garden, amelynek az az érdekessége, hogy teljesen mobil. Nem a földbe ültették tehát a növényeket, hanem hatalmas, színesre festett sittes konténerekbe. Ez több szempontból is ideális, egyrészt

a kert bármikor elköltöztethető. Ha utólag úgy döntenének, hogy építkeznének a területen,
Structure-Welcome-Shelter-730x450
Fotó: Skip Garden

vagy akár másra használja a tulajdonos, nem kell az egész kertet felszámolni, mint például annak idején a Lecsós kert esetében a Millenárison.

Másik előnye pedig, hogy a kert nem függ a talajtól, rossz talaj esetében is létrehozható tehát a kert, hiszen a hatalmas konténerbe olyan földet hordanak, amilyen akarnak, akár eltérőt is. A kert és a közösségi tér kialakításához csak újrahasznosított anyagot, többségében az építkezésből visszamaradt hulladékokat használtak. A kert létrehozásába mintegy ezer fiatalt és a közeli építészeti egyetem tanulóit bevonták.

Az igazi menőség azonban nem is ez, hanem az, hogy a kertben étterem is üzemel, ahol kizárólag a közösségi kertben termesztett zöldségek felhasználásával főznek. A Skip Garden éttermében keddtől szombatig, dél és kettő között szolgálnak fel ebédet, fő specialitásuk a teljesen bió salátafélék, de főznek leveseket, és sütnek kenyeret is. A termesztési és a főzési folyamatokba bevonják a helyi fiatalokat is, de azért a fő mester egy profi séf. 

13236107 10153800046816185 199457761 n
Fotó: Kalas Györgyi

A másik érdekesség itt, a kert mellett egy tavaly kialakított tó, ami Nagy-Britanniában az első édesvizű, mesterséges fürdőtó. A tavat kifejezetten úszásra hozták létre, bár mérete nem nagy, összesen 40 méter, de elég csodás érzés lehet a város közepén egy tóban úszni. A tóban emellett a természetes növényzetet is rekonstruálták, évszakonként változó virágokkal, és az elmúlt egy évben megtelepedtek itt vízimadarak is.

Egyszerre negyven embert engednek be úszni, hogy ne legyen a tó túlzsúfolt, a belépő pedig 3,5 és 5,5 font között mozog, attól függően, hogy melyik időszakban akarunk úszni. Természetes vizű, élőnövényes úszómedencét egyébkén egyre több helyen hoznak létre Európában.

Többet olvasnál klassz városfejlesztési ötletekről? Kövesd az Urbanistát a Facebookon!