12 gyönyörű szecessziós épület az ingatlanpiacon

A 23 milliós mézeskalács házikótól az 1,1 milliárdos házrészig

2016.06.28. 09:30

A szecesszió az egyik legnépszerűbb építészeti stílus Magyarországon. Talán ez az utolsó stílus, amelyet a mai kor átlagembere és átlagépítésze ugyanúgy ítél meg. Ezt a gondolatot már elég sokszor leírtam az Urbanistán, legutóbb  épp két éve és egy hete , amikor összeszedtem az ingatlanhirdetési oldalakon található 10 legszebb szecessziós épületet. Kíváncsi voltam egyrészt, hogy ennyi idő eltelte után még mindig a piacon vannak-e, illetve mi újat talál az, aki ma próbál ilyen épületbe költözni. Végigböngésztem hát a legnagyobb hirdetési oldalakat. Van, ami szerencsére úgy néz ki gazdára lelt (például  ez a nagy kedvencem Mátyásföldön ), vannak amelyek ma is a piacon vannak (meglepő módon egyesek drágábbak, mások olcsóbbak lettek), és vannak természetesen új belépők is. Lássuk hát őket sorra, előbb két kiadó, majd tíz eladó épületet.

Villairoda a Diplomatanegyedben (kiadó)

Screenshot 2016-06-27 11.01.35.png
Fotó: Google Street View

A kívülről szépen helyreállított, klassz zárterkélyes Andrássy úti villa 1910-ben épült a hirdetés szerint. Ma ötszintes irodaházként hirdetik, mint arról már szó is volt az Urbanistán.

Párisi Nagyáruház (kiadó)

e0b0de parisi nagy aruhaz iroda

Ez is az Andrássyn van, ez is szecessziós és ezt is irodaként hirdetik. A különbség csak annyi, hogy nem villának épült, hanem korának legmenőbb budapesti áruházának, amit néhány éve újítottak fel. Fenntartom, amit pár hete írtam róla: az egyik legmenőbb kiadó pesti iroda jelenleg.

Sorház Dunakeszin - 23 millió

1?c=57323207 1&h=600

Azért is tettem örömmel e válogatásba ezt a kis házat, mert méltatlanul kevés szó esett eddig a blogon Dunakeszi vasutastelepéről. Pedig épp olyan izgalmas építészetileg, mint oly som más MÁV-telep, vagy akár a Wekerle. Klassz “mézeskalácsházairól” a Lásd Budapestet! blog írt bővebben. Az eladó házról ebben a hirdetésben vannak még képek.

Villa Balatonalmádiban - 84 millió

K%C3%A9peslap
Fotó: villaalmadi.hu

A város egyetlen szecessziós villájáról nem sokat tudunk, viszont képünk az rengeteg van róla. Egyrészt itt van magának az épületnek a honlapja, ahol archív fotók is vannak, de meglepő módon itt kivételesen külön fényképeket használnak az egyes hirdetők is, úgyhogy egész szép anyag van róla (a címben linkelt mellett érdemes végigpörgetni ennek és ennek a képeit is). Érdekes, hogy bár a ház nem kelt el, az ára nem csökkent, sőt: két éve még 67 millióért árulták.

Különös lakóház Sárváron - 104 millió

46?c=57835077 46&h=550

Nagyon kíváncsi lennék ennek az épületnek a történetére. Nyomokban fedezhető csak fel a hirdetéshez feltöltött 52 (!) képen, hogy milyen is lehetett eredetileg, és főleg miért lett ilyen, de izgalmasnak mindenképp izgalmas.

Duchon-villa, Fonyód - 155 millió

58 02
Fotó: Varga István

A fonyódi villatelepről szóló összeállításunk legépebben fennmaradt darabja ez a nyaraló, mely Duchon Ödön képviselőé volt. Később a honvédségé lett, állítólag Puskás Ferenc is többször itt üdült.

Glatz-villa, Hűvösvölgy - 155 millió

2?c=52252934 2&h=600

Glatz Oszkár. híres posztimpresszionista festő villáját sikerült egyesíteni az évtizedeken át tartó társasházi lét után és most egyben próbálják eladni. Már legalább két éve.

Magyaros villa, Debrecen - 159 millió

0?wm=4?c=46888356 0&h=600

Simán állhatna mondjuk Mátyásföldön is ez a félig a magyar szecessziót, félig a nyugati nyaralók stílusát ötvöző ház.

Berzsenyi-kastély, Kemenessömjén - 313 millió

k2-berzsenyi

Azon kevés magyar kastély egyike, amelyik nem valami romantikus, historizáló modorban épült, hanem egy “kortárs stílusban”. Szerintem egy kifejezetten szép, arányos, eredeti épület. Korábban már hirdették 396 millióért is, most jó 20%-kal olcsóbb, remélem gazdára talál.

Irodavilla, Istenhegy - 329 millió

0?c=56712001 0&h=600

Ha nem a budai Hegvidéken, hanem kissé kijjebb épül az erdőbe, kastélynak is beillene a ház, amit még a télen szúrtunk ki. Itt viszont egy hatalmas villa a maga 700 négyzetméterével. A képek alapján valami kreatív ügynökség tanyázik benne, a hirdetés szerint szeptemberig. Utána azt tehet az új tulajdonos a menő irodával, amit szeretne.

Villa a Pasaréten - 621 millió

5?c=57876275 5&h=600

Ez a gyönyörű és hatalmas (874 négyzetméteres!) pasaréti villa sajnos nincs jobb állapotban, mint két éve volt. Igaz, csak kicsivel lett drágább, akkor 612 millióért hirdették.

Wertheimer&Frankl Áruház, Lipótváros - 1,1 Mrd

Teljesen értetlenül állok ezelőtt a hirdetés előtt. Ennek a Hold utcai gyönyörű épületnek az alsó két szintjét (vagyis az egykori áruházat) két éve még 650 millió forintért kínálták. Oké, hogy gyönyörű (kívülről), meg hogy az Otthontérkép adatbázisa szerint még ezzel az emelt árral is olcsóbb a négyzetméterára a környék átlagánál, de akkor is durva ez az áremelkedés.

Érdekelnek a régi épületek? Szereted a szecessziót? Kövess Facebookon és Instagramon.