Kétmillió dollár a leghíresebb magyar építész bungalója

Breuer és Gropius a 40-es években tervezte az erdei lakot Massachusettsben

xxcyyy8212famvy15yfgeypyb0i&idclient=450&idlisting=450-l-727-720
2016.10.07. 10:53

Hogy ki volt a XX. század legfontosabb magyar építésze, azon lehet vitatkozni, de hogy a legismertebb Breuer Marcell volt, az elég nyilvánvaló. Bár Magyarországon leginkább legendás székét ismerjük, azért nem véletlen, hogy például bekerült egy háza az elmúlt 125 év 125 legfontosabb épülete közé.

Most a The Spaces építészeti magazin szúrta ki, hogy a piacon van az egyik erdei lak, amit Breuer tervezett, ráadásul Walter Gropiusszal együtt. Az különösen jól mutat, hogy a címben csak Breuer nevét emelik ki, pedig hát tervezőtársa mégis csak a Bauhaus alapítója volt.

Szóval tök jó, hogy Breuer neve ilyen hívószó az USA-ban. Ám legalább ennyire izgalmas innen nézve, hogy külföldön mennyire büszkék az építészekre az ingatlanosok. Nagy valószínűséggel jól felfogott érdekükben: az embereket érdekli, kik tervezték a házat, amelybe beköltöznek. Idehaza elvétve találni olyan ingatlanhirdetést, amelyben szerepel az építész neve. Még leginkább Makoveczcel szeretnek dobálózni, persze a nevével eladni próbált ingatlanok tizede lehet valóban az övé. Többször botlani a "neves építész" vagy akár az "Ybl-díjas építész tervezte" fordulatba, de valódi neveket alig olvasni. Kár. Ha tényleg menő az alkotó, tessék feltüntetni, simán lehet, hogy valakinek ez számít.

Na de vissza a szóban forgó épülethez!

A Chamberlain Cottage egy háromszobás, két fürdőszobás 347 négyzetméteres erdei lak, mely egy klassz nemzeti parkban (Great Meadows National Wildlife Refuge) fekszik. Ha azt vesszük, hogy kik építették, nem is drága érte a közel 2 millió dollár (545 millió forint), amennyiért most hirdetik. Na meg ahhoz képest sem, hogy a cikk szerint volt, amikor 2,3 millióért próbált túladni rajta a gazdája, aki az év elején amúgy sokkal olcsóbban, 1,25 millióért vette meg.

További képek a házról a hirdetésben.

Érdekel az építészet? Kövesd az Urbanistát a Facebookon!