Mégsem bontják le a Budai Várban a villamos teherelosztót

2016.11.13. 09:21

A Hauszmann-terv keretében bontották volna le a Nándor utcai volt villamos teherelosztó épületét A júniusi kormányrendeletet viszont most felülírta egy újabb, Virág Csaba üveg háza mégis megmarad. Felújítás, átalakítás után a Belügyminisztérium költözik az évek óta üresen álló irodákba. 

Közvetlenül az Országos Levéltár melletti telken álló épületet Virág Csaba tervezte 1979-ben. Sokan kritizálták, a többség nehezen fogadta el, hogy egy futurisztikus üveg valami került a vári környezetbe. A teherelosztó régóta kihasználatlan, a 2013-as felújítás elmaradt, és a Levéltár sem hasznosította végül az irodákat. A Hauszmann-terv pedig nem gondolkodott felújításon, a kormány a bontás mellett döntött, úgy, hogy még nem készültek újabb tervek, mi lenne a helyén. A júniusi rendelet után a MÉSZ (Magyar Építőművészek Szövetsége) és az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága kérték a kormányzati döntés felfüggesztését, de hónapokig nem lehetett hallani az ingatlan sorsáról. A november 11-i Magyar Közlönyből derült ki, hogy

a Belügyminisztérium kapja meg az épületet az átépítés után.

A Nándor utca felől ez szinte kivitelezhetetlennek tűnik, olyan szűkösnek látszik a telek. De a tömb másik oldaláról már lehet érezni, mekkora is igazából. A volt teherelosztó ötszintes, emeletenkét ezer négyzetméterrel. A szuper kilátást pedig mondanunk se kell, aki jól jár, az rálát majd a Dunára a Parlamenttel együtt. 

Érdekel, mi történik a budapesti épületekkel? Kövesd az Urbanistát a Facebookon!