Szocreálba költöznél? Nincs könnyű dolgod

Milyen lakást és irodát találni manapság a budapesti szocreál ingatlanpiacon

2016.11.21. 09:12

Elhatároztam, hogy csinálok egy válogatást eladó, meg kiadó szocreál ingatlanokból. Ahogy teszem azt a Bauhaus stílusúakkal, vagy a középkoriakkal tettem.  Beletört a bicskám.   

Ha az ember mondjuk eladó szecessziós ingatlanokat keres, akkor elég beírnia a jelzőt az ingatlan.com vagy az Otthontérkép keresőjébe és már ömlenek is a hirdetések. A feladatot leginkább az jelenti, hogy kiválogassuk közülük a valódi szecessziósokat. A szocreállal jóval nehezebb a dolgunk. Bár annyira soha nem futott be nálunk ez a birodalmi stílus, mint a Szovjetunióban, ami pedig van, az többnyire közintézmény, azért vannak lakóházak és eladó ingatlanok is szép számmal.

Aki azonban ilyet keres annak nincs könnyű dolga (oké, persze a hülye bloggereken kívül ki keresne ilyet). A téglaépítésű, szocreál lakótelepek ugyan sokkal élhetőbbek, szerethetőbbek és népszerűbbek a későbbi paneleknél, kevés az olyan ember, aki kifejezetten ezt keresi. Lakáshirdetésben elvétve találkozni ezzel a kifejezéssel, ahol megemlítik, ott általában a 60-as, 70-es években épültet értik alatta, vagy csak egyszerűen azt, hogy lepusztult. Valaki egyenes azt írta, hogy:

A lakás nem lelakott, csak elhanyagolt és szocreál.

Sőt, ami ennél is meredekebb:

nincs „szocreál” látvány- és szagérzetünk a házba lépve. 

Hogy mi a szocialista realizmus, abba most ne menjünk bele részletesen, már többször emlegettük az elmúlt években, mondjuk a moszkvai metróállomások, vagy a mátyásföldi tiszti kaszinó kapcsán.

Maradjunk abba, hogy nem a 60-70-es évek üveg-acél-panel épületeiről van szó (az ugye a modern), hanem az 50-es évek klasszicistára, időnként a barokkra emlékeztető, duci oszlopos, timpanonos, frízekkel és domborművekkel megpakolt, téglával és cseréppel dolgozó építészetéről.

Szocreál lakások

Nos lakások esetében a legritkább esetben dicsekszik vele az eladó, pedig tehetné. Budapesten nincs túl sok lakótelep ebben a stílusban, de azért akad egy-kettő. A legismertebb a Kerepesi úton, az Örs vezért terétől befelé, mely korának legnagyobb lakótelep-építése volt. Legalább ilyen népszerű a Gubacsi-lakótelep, amely a legutóbbi Városnegyed-bajnokságunkon az egyik fordulóban Wekerle-telepet is lenyomta egy szavazáson.

A Gubacsi-lakótelep
A Gubacsi-lakótelep
Fotó: REPLAN 5. csoport - vezető: Dankó Zsófia DLA / epiteszforum.hu

Ezt a lakást például a Kerepesi úti lakótelepen árulták (a cikk megjelenésére inaktiválták a hirdetést). De a lépcsőháza olyan, hogy akár egy negyvenes években épült elegáns bérháznak is elmenne. Szinén ugyanezen a szocreál lakótelepen árulják ezt a lakást, amely nem csak nagyon rendben van, de jól is van fotózva, aminek mindig örülök.

Kicsivel odébb van a Nagy Lajos király úti lakótelep, amely központi épületével, belső udvaraival egy nagyon profin kialakított lakóövezet. Ott is akad eladó lakás. (Javítva: lehet, hogy ott is akad eladó lakás, de ez az Angol utcának egy másik szakaszán van, bocs!) Ezt a másikat pedig a Gubacsi-lakótelepen találtam, jóval kevésbé elegáns a lépcsőház ugyan, de összevetve egy panelházéval azért ég és föld a különbség. 

Szóval akad-akad, viszont sokkal több nincs! Szóval amikor egymás után dobálják ki a sajtóközleményeket az ingatlanirodák, hogy a panelek ára az egekbe szökött, sőt hiánycikkekké váltak, akkor jussanak eszünkbe a szocreál lakótelepek. Ezeken tényleg alig van eladó lakás! Persze érthető: téglaépítésűek, nem túl magasak, nem túl nagyok, emberléptékűek, és sokkal nagyobb zöldfelülettel épültek, mint a hetvenes évek panellakótelepei.

Szocreál irodák

A stílusban sokkal több közintézmény épült, mint lakóház, de ezek többsége nincs a piacon. Ilyen mondjuk (a bevezetőben emlegetett példák mellett) a II. kerületi önkormányzat épülete, a MOM Művelődési ház, vagy a  hűvösvölgyi szinkronstúdió . Persze azért ilyenből is akad eladó vagy kiadó.

 

Az Ikarus Művelődési Ház fénykorában - a jelenlegi állapot fotói a képre kattintva
Az Ikarus Művelődési Ház fénykorában - a jelenlegi állapot fotói a képre kattintva
Fotó: Otthontérkép

Ez előbbire szép példa a mátyásföldi Ikarus színházépülete, amelybe a Királyi Palota márványlapjait építették be, és amelyet nem is olyan rég 150 millióért hirdettek (a hirdetést már törölték, de a képeket még meg lehet nézegetni).

Ha pedig valaki egy hajógyári munkás és egy hajóműszerész gigantikus szobra között szeretne reggelenként munkába érkezni, megteheti. Kiadó ugyanis a Magyar Hajó- és Darugyár egykori igazgatósági épülete Ganz Danubius néven.

Az ötvenes évek elején épült iroda 1975-ben
Az ötvenes évek elején épült iroda 1975-ben
Fotó: Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény / FORTEPAN

Persze ma már nincs vörös csillag a tetején, és kicsit másképp néz ki, mint az a hirdetésben is látszik. De a szobrok azért megvannak.

Érdekelnek a különleges ingatlanok? Kövesd az Urbanistát a Facebookon!