A nap képe: panoráma a Lánchíddal, 1936-ból

Vesszetek el a részletekben!

2017.05.08. 07:30
Nagy felbontásért kattints a képre!
Nagy felbontásért kattints a képre!
Fotó: FORTEPAN

Elképesztően klassz fényképet küldött nekem Tamási Miklós a Fortepantól. Egy 1936-ban készült panorámakép elég jó felbontásban (egy kicsit butítanom is kellett a méretén, hogy elbírja a rendszer, de a minősége szerencsére nem romlott észrevehetően). Ahogy írja, az Új nemzedék című képes lapban jelent meg a két fotóból összeragasztott illusztráció, amiben teljesen el lehet veszni.

Persze már első ránézésre is feltűnik egy csomó izgalmas részlet: a balos közlekedés, a Lánchíd előtti díjszedő pavilonok, a régi Királyi-palota, a rakparton végigfutó házsor, na meg hogy mennyire zöld volt egykor a Várkert. Hiányzik a Buzogány-bástya, az erkély a karmelita kolostorról, az utóbbi mögül kikandikál viszont a Honvéd Főparancsnokság azóta lerombolt kupolája. Rákattintva és belezoommolva további fantasztikus részletek tárulnak fel: például az Est és az Unicum hirdetései, az 5-ös és a 3-as busz, vagy egy autóközlekedéssel dacoló konflis, a várakozó lóval. Ja és az megvan, hogy már akkor is folyton fel volt állványozva valami? Itt épp a Mátyás-templom és a Palota egyik szárnya.

Ha szeretsz elböngészgetni ilyen fotókon, akkor feltétlen nézd meg ezt a nagy felbontású képet is, ami 1955-ben készült a Vigadó tetejéről.

Érdekel, milyen volt a régi Budapest? Kövesd az Urbanistát a Facebookon!