Lebontják a Corvin Áruház homlokzatát

2017.11.02. 15:48 Módosítva: 2017.11.02. 16:03

A józsefvárosi képviselő-testület szerdán elfogadta azt a rendeletet arról, hogy a Corvin Áruház Blaha Lujza tér felőli burkolatát hatósági végrehajtás keretében lebontatja - tudta meg a Fővárosi blog. 

A józsefvárosi önkormányzat önként vállalt feladatként lebontja az utólag épült, alumínium burkolatot. Az általános működési tartalékból erre 22 millió forint fedezetet biztosítanak - írta meg a  Fővárosi blog a Facebookján

1961-ben még így festett a homlokzat
1961-ben még így festett a homlokzat
Fotó: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára

A borítás alatt lévő épület egyébként műemlékvédelem alatt áll. A historizáló, neoreneszánsz épületet Reiss Zoltán építette 1926-29 közt. Az épületplasztikák Beck Ö. Fülöp és Pongrácz Szigfrid nevéhez fűződnek. Az eredeti homlokzatot a Blaha Lujza tér felől fémburkolat fedi - írja a Műemlékem.hu. A belső eredeti kialakítása a többszöri átalakítás következtében elpusztult, leírása csak régi felvételek felhasználásával lehetséges.

Arról egyelőre nem szóltak, hogy mi a későbbi tervük a csupaszon maradó épülettel. Legutóbb akkor írtunk az épületről, amikor bezárták a benna működő Müszit (Művelődési Szint).  

Addig Google Street View-n gyönyörkörhet a csodálatos képződményben:

A borítás 1967-ben került a régi épületre, amikor megújították a Blaha Lujza tér arculatát, akkor tartották szükségesnek lefedni. "A budapestiek máris élcelődő jelzőkkel látták el az ország legnagyobb áruházát, hűtőháznak, konzervdoboznak, alumínium kasztninak becézik" - olvasható a Fővárosi blog egy régi bejegyzésében, ahol arról is írtak, hogy miért így oldották meg a régi homlokzat problémáit.