Gorcsev Ivánról neveztek el utcát Gyálon

Épp ideje volt, hogy a magyar Nobel-díjasról méltóképpen emlékezzünk meg

2019.02.14. 15:38
rejtő tizennégy karátos autó

Nagyon megörültem, amikor egy Urbanista-olvasó felhívta a figyelmemet arra, hogy létezik egy Gorcsev Iván utca Gyálon. Igaz a Google Maps (még) nem ismeri, de vannak ide bejegyzett cégek, szóval úgy tűnt, nem viccről van szó.

Jó hír ez egyrészt, mert nagyon szeretem Rejtő Jenőt, másrészt meg mégis csak skandalum , hogy egy magyar Nobel-díjasról mindeddig semmit nem nevezett el a hálátlan nemzet. Pedig, ahogy azt A tizennégy karátos autó első bekezdésében olvashatjuk,

ilyen nagy jelentőségű tudományos jutalmat e poétikusan ifjú korban megszerezni példátlan nagyszerű teljesítmény, még akkor is, ha egyesek előtt talán szépséghibának tűnik majd, hogy Gorcsev Iván a fizikai Nobel-díjat a makao nevű kártyajátékon nyerte el, Noah Bertinus professzortól, akinek ezt a kitüntetést Stockholmban, néhány nappal előbb, a svéd király nyújtotta át, de végre is a kákán csomót keresők nem számítanak; a lényeg a fő: hogy Gorcsev Iván igenis huszonegy éves korában elnyerte a Nobel-díjat.”

Néhány telefon után kiderült, hogy született az elnevezés. Volt egy magántulajdonú, de közforgalom előtt megnyitott út Gyál határában, amely mentén három logisztikai cég működik. Neve nem volt a közterületnek, amiből időnként probléma adódott. Egy ilyen központba azért elég sok teherautó érkezik éjjel-nappal távoli országokból is, az autós navigációk jelentős része pedig ma is lakcím alapján működik. Hajnali háromkor meg elég nehéz kérdezősködni, hogy kezitcsókolom, hol van ez és ez a lerakat. Szóval az ott működő cégek képviselői – mindenek előtt Mayor Gergely és Koncz Róbert – rövid tanakodás után megtalálta a tökéletes elnevezést.

Rejtő Jenő Tizennégykarátos autójából diafilm is készült
Rejtő Jenő Tizennégykarátos autójából diafilm is készült
Fotó: Virtuális Diafilmmúzeum / OSA Archívum

– Nem akartunk még egy Raktár utcát. – mondta Mayor Gergely, inkább szerettek volna valami vidám elnevezést adni az útjuknak. Nem volt vita közöttük, és az önkormányzat is örömmel fogadta az ötletet. Annál is inkább, mert tavaly volt Rejtő halálának 75. évfordulója, ami jó apropót is adhatott a kezdeményezésnek.

Időközben felvették a kapcsolatot a nagy térképszolgáltatókkal, szóval idővel ott is megjelenik majd az új elnevezés. Sőt, megígérték, hogy ha lesz utcanévtábla, arról is kapunk képet. A kultúrmisszió mindenesetre sikerrel járt: Mayor Gergely szerint volt már, aki rákeresett a neten a Gorcsev Iván névre, ahol aztán belebotlott a A tizennégy karátos autó regénybe, és el is olvasta azt.

Tegyetek így ti is!

Kövesd az Urbanistát Facebookon, Twitteren, vagy akár Instagramon is.