Személyesen alapította-e a Jobbikot Szilvásy György?

2009.06.08. 16:25 Módosítva: 2009.06.08. 16:38

Csak azért nem hiszem, hogy a Jobbikot az MSZP titkos szakmunkásai találták ki, és alapították saját kezüleg, mert túl profin sikerült ahhoz, hogy bármilyen szocialistának köze legyen hozzá. Ettől eltekintve ennek az egész vasárnapi választásnak az volt az értelme, hogy a kommerek és SZDSZ nevű jelentéktelen alfrakciójuk végre megették, amit főztek.

Az MSZP legnyilvánvalóbb, éveken át, folytatólagosan elkövetett bűncselekménye nem is a pimasz lopkodás, az ötlettelenség, az ország gazdaságának romba döntése, hanem az, hogy annyit manipuláltak a szélsőjobbal, hogy végül tényleg sikerült életre kelteniük.

Nem kevesen veszik készpénznek, hogy az elmúlt évek összes nagy antirasszista megmozdulása, minden hirtelen feltűnt, aztán ugyanolyan gyorsan eltünt médianáci Bácsfi Diánától a jegyirodás botrányig, Budaházytól Tomcatig, minden összekapaszkodó tiltakozás, fáklyalengetés meg aljas fasiszta provokáció az MSZP műve. De persze jelentős tömegek képzelik azt is, hogy a Hold túlsó oldalán titkos amerikai rakétabázisok vannak, már amennyiben maga a Hold eleve nem egy NASA-trükk. Ufószkeptikusként annyit azért nagyobb bátorság nélkül jegyzőkönyvbe vehetünk, hogy sok-sok éve mindig akkor ugrott elő egy bizarr operettnáci a zsákból, amikor az MSZP-nek már tényleg semmi más mondanivalója nem maradt, mint hogy ha jön Orbán Viktor, itt koncentrációs tábor nem marad szárazon.

Azontúl, hogy maga a célba juttatni kívánt üzenet nyilvánvaló hazugság, az ügyeskedő kommerek az antirasszizmust az MSZP-s manipuláció szinonímájává tették. Ha ma Magyarországon tíz ember összegyűlik, hogy bármilyen jogosan és őszintén tiltakozzon a nácik ellen, egyszerűen nem lehet nem arra gondolni, hogy megint a rettegett Orsós Benito árnyéka remeg a háttérfalon. Ez pedig ocsmány dolog, nem beszélve arról, hogy mennyire megalázza azt pár naiv demonstrálót, aki nem Orbán Viktort, hanem tényleg a nácikat gyűlöli.

Alapvetően persze mit is várhattunk egy olyan párttól, amelyiknek a közvélekedés szerint messze legtehetségesebb XXI. századi vezetője – saját bevallása szerint, ahogy az Debreczeni „Szeretlek, Ferenc!” József könyvében olvasható – azzal büszkélkedik, hogy a két dolog, ami őt kiemelte a szürke MSZP-s tömegből, és miniszterelnökké tette, egy szimpla hazugságra épülő populista-xenofób uszítás (23 millió román munkavállaló rohama) és egy szimpla hazugságra épülő trükkös hazugságkampány (Kövér László köteles beszéde) voltak. Mindkét esetről maga Gyurcsány vallja be, hogy kitervelt, tudatos hazugság volt, de ezt szerinte igazolta, hogy szent cél, a gonosz Fidesz legyőzése érdekében vetette be őket.

Szóval a szocialisták, évek szívós munkájával egyenlőségjelet tettek az antinácizmus és a központilag vezérelt, Orbán-fóbiás komcsi hiszti közé. Jó érzésű ember, de mondjuk, hogy a jó érzésű emberek 85 százaléka az elmúlt hét év hatására csak fintoroghat a komcsi hiszti hallatán. Ha csak minden tizedik jó érzésű emberben kicsit félrecsúszik a logika, és azt gondolja, hogy ha az antirasszimus = kommunistaság, akkor az antirasszmus ellentéte kúl dolog lehet, máris sikerült jelentős gyűlölködő tömeget teremteni.

Ezek után jött az EP-választási kampány, ahol az MSZP-nek és az SZDSZ-nek annyira nem maradt semmi ötletük, hogy jobb híján, kissé azért meglepő húzással, saját maguk helyett a Jobbiknak kampányoltak.

A választási estén a Fidesz bulihelyszínéről twiteltem. Akárhány emberrel beszéltem, mindenki biztos volt benne, hogy a Jobbik kampányát közvetlenül az MSZP pénzelte. Óriásplakátárakkal meg hasonlókkal jöttek. Lehet, hogy igazuk volt, lehet, hogy nem, de önmagában az a plakátfelület, amit nyíltan Jobbik-plankolásra fordítottak a szocialisták, bőven elég ahhoz, hogy a Jobbik közel tizenöt százalékát bátran odaszámolják a saját tizennyolcukhoz, és úgy már nem is annyira szopó a helyzet, bőven megvan a tömegtámogatottság a reformok végigviteléhez.