Megnyertük a drogháborút

2011.08.16. 07:37

Senki sem gondolta volna, hogy ez ilyen könnyen megy. Civil szervezetek, mindig csak nyavalygó „jogvédők” próbálták elhitetni a tömegekkel, hogy a drogok ellen nincs értelme háborúzni, hogy a kábítószerek terjedése megelőzhető olyasmikkel is, mint az oktatás, a prevenció, vagy az embereket összezavaró hiteles tájékoztatás.

A huhogás ellenére 2011 nyarára világossá vált: Európa egyik legszigorúbb drogtörvényével mégis célt értünk. Bebizonyosodott, hogy erővel, fenyegetéssel és szankciókkal igen is jelentős eredményeket lehet elérni. Érthető, hogy a kormány szakmai fórumokon a drogtörvény további szigorítását lebegteti, és ennek első jeleként  fél éve vissza is vonták a túlzottan liberálisnak tartott nemzeti drogstratégiát. Egy jó nagy pofon többet ér ezer szónál.

Mostanra oda jutottunk, hogy extasyt már csak a kilencvenes évek acid partijain szocializálódott dzsankik vásárolnak, a speed egyet jelent valami retrobulival, és a fű is rövid ideig tartja még magát, hamarosan leteszi az utolsó magyar rasztafári is. Lássunk tisztán: ezek a szerek a heroinnal meg a kokainnal együtt még a piacon vannak, de tény, hogy használatuk a kissé már elhülyült idősebb generációra jellemző.

A lényeg, hogy legalább a fiatalok nem drogoznak. Az idei nyár fejleménye, hogy az új partigeneráció tisztán bulizik: egészséges fürdősót fogyasztanak inkább, továbbá jelentős növekedést biztosító növényi tápszert, esetleg kellemes illatú füstölőt. Dizájnerdrogokat, amik viszont nem kábítószek, nincsenek rajta semmilyen tiltólistán, ha pedig piacra dobásuk után egy-két évvel valamelyiket betiltják, fogyasztóik rögtön el is tűnnek. A tiltás hatalma. Gyorsan váltanak egy másik szerre, amiről mi még nem tudunk: lehet, hogy macskaalomként, esetleg szent ostyaként forgalmazzák majd. Annyi biztos, hogy az új cuccok már betárazva várnak a dílereknél.

A büntetés és tiltás kettősének diadala 2006 táján kezdődött, amikor Európa szerte korlátozták az extasy előanyagainak forgalmát. Az extasy visszaszorult, és megjelentek a drogként használt nem drogok. A füvet a spice néven egyre divatosabbá váló műkannabisz fogja eltüntetni, a heroin helyett pedig itt van például a krokodilnak nevezett találmány.

Sajnos ez utóbbi használata gyakorlatilag elrohasztja az ember húsát, a többi dizájnerdrog hosszú távú hatásáról pedig még ennyi fogalmunk sincs. Viszont az erő felmutatásával mentesülünk a kutatások és a prevenció nyűgétől. A kábítószereseket gumibotozni kell, az anyagokat pedig tiltani, és biztos, hogy a világ legvidámabb drogstatisztikáinak országa leszünk. Az erőszak igenis hatásos.