Karácsony csúnyán elszámolta magát

2011.11.14. 09:01

Az LMP ennél nagyobb hibát nehezen követhetett volna el, mint amit Karácsony Gergely, a párt egyik nagyágyújának II. kerületi elindításával elkövetett. Saját pályáján akarta legyőzni azt a Láng Zsoltot, aki a Fidesz egyik legnépszerűbb polgármestere, és akinek a kerületi elfogadottsága a nem fideszes szavazók körében is egészen magas. A győzelem reménye helyett viszont alig három százalékkal kapott több szavazatot az első, érvénytelen fordulóban, mint a tavalyi országgyűlési választáson a nevesincs LMP-s párttársa, Szombati Kristóf.

Karácsony, ugyebár, eleve parlamenti képviselő, ahogy amúgy az első fordulót megnyerő fideszes Láng Zsolt is az, igaz, listáról, nem pedig egyéniben. Azon lehetne morfondírozni, hogy egy ilyen lépés – bár törvényességéhez nem fér kétség – mennyire etikus. Az LMP-ben legalább volt annyi, hogy megnevezze, győzelem esetén ki foglalja el jelölt-képviselőjük helyét a parlamentben, a Fidesznél erről fogalmunk sincs, Pozsgay Imre éppúgy lehet, mint Elek Ákos a Videotonból.

Karácsony azzal indokolta indulását, hogy a jelöltséggel járó publicitást kihasználva népszerűsíti pártját, mivel országos jelentősége van a választásnak. Egy olyan kerületben emelte meg teljesen fölöslegesen az időközi választás tétjét, ahol a fideszes polgármester győzelmét borítékolni lehetett.

Keservesen csalódnia kellett. Nemhogy a második helyet nem szerezte meg, de még az egyszer már visszavonult MSZP-s Lévai Katalin is közel tíz százalékot vert rá.

Ha Karácsony tényleg komolyan gondolta, hogy országos tétje van egy ilyen választásnak, hát legyen, vonjunk le belőle messzemenő következtetéseket: az LMP a parlamentbe bejutott ugyan, de esélye sincs arra, hogy akár csak megszorongassa a még mindig kómában lévő MSZP-t. Jelenleg még egy október 23-i megemlékezés is komoly kihívás: a legutóbbin a műegyetem előtt tizennyolc (18) szimpatizánst tudtak felmutatni, hogy aztán átsétáljanak a pesti oldalra, és fölolvadjanak a civiltüntetés több tízezres tömegében.

Az LMP-nek örülnie kellett volna, hogy a II. kerületben volt egy olyan jelöltjük 2010-ben, aki 12 százalékot hozott össze, és akinek vélhetően most sem jelentett volna gondot megismételni a tavalyi eredményt. (És mindenekelőtt összegyűjteni a 750 kopogtatócédulát, ez sem lebecsülendő teljesítmény ugyanis, legutóbb Püspökladányban ez nem sikerült az LMP-nek.)

Karácsonynak egy dologban igaza van: a második forduló előtt tényleg teljesen mindegy, visszalép-e Lévai javára vagy sem; ketten együtt kétezer-ötszáz szavazattal kaptak kevesebbet Láng Zsoltnál.