Szöveg és cím nélküli törvényjavaslatot terjesztett be a Fidesz

2011.12.20. 13:53

A Fidesz az elmúlt hetekben számtalan alkalommal bizonyította kreativitását a parlament napirendjének összeállításakor: elég, ha csak a 30 órás munkanapra gondolunk. Azt pedig, hogy törvényeket beterjesztett szöveg nélkül tűznek napirendre, már-már a normális működés részének tekinthetjük. Most azonban az amúgy is hányattatott sorsú, eredetileg péntekre tervezett, menet közben a keddi rendkívüli ülésnap folytatásává átalakult csütörtöki rendkívüli ülésnap napirendjére olyan törvényjavaslatot tűztek ki, aminek még csak címet sem sikerült adni.

Egyházi enigma

A pillanatnyi napirend szerint csütörtökön, délelőtt fél tizenegy körül a parlament megvitatja az enigmatikusan csak „Az egyházakkal kapcsolatos...” néven futó törvényjavaslatot, aminek egyelőre se normaszövege, se sorszáma nincsen. Ezen felül még azt sem sikerült kitalálni, hogy egyáltalán ki terjessze be, a kormány, vagy inkább egyéni képviselői indítvány legyen. Így a napirend szerint a vita elején a (...) képviseletében ... mondhatja el 35 percben a vezérszónoklatot.

„Az egyházakkal kapcsolatos...” sorsa eddig sem nélkülözte a kalandos fordulatokat. Kezdődött azzal, hogy a parlament nyári rendkívüli ülésszakán a kormány a már megvitatott, módosítókkal átalakított egyházügyi törvényt egy zárószavazás előtti módosítóval teljes egészében átírta. Folytatódott azzal, hogy a Fidesz a múlt héten váratlanul felfüggesztette a még hatályba sem lépett törvény hatályba léptetését. A hivatalos magyarázat szerint  „jogtechnikai megfontolásokból”, ami akármit is jelenthet.

Kivéve egy dolgot: Lázár János hétfőn tagadta, hogy akár csak sejtésük is lett volna arról, hogy az Alkotmánybíróság – aminek tagja egy volt frakciótársuk és az előző Orbán-kormány egyik minisztere is – eltörölni készül a javaslatot. Pedig ez történt, hétfőn az AB megsemmisítette a már megsemmisített törvényt.

Izgatottan várjuk a további fordulatokat.

De nem csak várunk, cselekszünk is. Hogy a kormány ne mondhassa, hogy „aki nem tudja, az ír róla", ezennel előállunk egy rakás konkrét címjavaslattal. Mivel a törvény tartalma szokás szerint ismeretlen, a címekkel igyekeztünk lefedni a szóba jöhető témaköröket. Szavazzanak, milyen törvényt várnak a Fidesztől!

Mi legyen a törvény címe?