Orbán arra célzott, hogy Áder szoknyavadász?

2012.05.03. 16:17
Nem elég, hogy új elnökünk van, mármint nekünk, horgászoknak, itt van az a kérdés is, ami pillanatnyilag minden politika iránt érdeklődő magyart gyötör: mi a jóistenre gondolt Orbán miniszterelnök, amikor egymás után többször is horgonyembernek nevezte Áder Jánost. És egyáltalán, miért csinált ilyet?

Sok helyen sok találgatás jelent meg a témában. Mi most megpróbáljuk sorra venni az összes elképzelhető lehetőséget, majd azt is megjelöljük, hogy melyik megoldásnak hány százalékos esélye van. Az a szép az egészben persze, hogy amekkora játékos Orbán Viktor, bőven belefér, hogy a 9 százalékos esélyű kombináció az igaz, hiába sorakoznak előtte a 70 százalék fölöttiek.

1.) A Gumicsont-elmélet

Gyakran a legegyszerűbb, szinte primitív, azonnal adódó megoldás bizonyul igaznak egy szövevényes probléma megoldásakor. Próbáljuk ki! Mi történik, ha egy híresen karót nyelt politikust hasonlóan karót nyelt társa vicces/hülye névvel illet? Igen, mindenki azon kezd lamentálni, hogy miért adott neki hülyenevet. A Gumicsont-elmélet szerint tehát Orbán azt akarta, hogy az új elnök körüli kérdőjelek helyett mással, például a nevével foglalkozzunk, azért dobta be a kifejezést.

Esély: 50 százalék. Eredetileg 40-et adtam volna rá, aztán eszembe jutott, hogy szerdán, Áder elnökké választása után ott álltam két méterre Orbántól, amikor másodjára horgonyozott, és szó mi szó, az arcán kaján mosoly játszott, pont úgy, ahogy az enyémen játszott volna, ha éppen megvezetek egy rakás hülye újságírót.

2.) A Vegyük Szó Szerint-elmélet

Az előző okoskodás rokona, amikor összetett, metforikus utalások kutatása helyett a kimondott szavak elsődleges jelentését vesszük. Az első horgonyemberezés alkalmával Szijjártó Péter, Orbán szóvivője arra utalt, hogy a kifejezés azt jelentené, hogy Áder "a kiszámíthatóság és az átláthatóság szimbóluma". Nézzük csak! Kiszámítható, mint egy horgony? Átlátható, mint egy horgony? Semmiképpen. Mi jut eszébe az embernek a horgonyról kapásból? Hogy rohadt nehéz és nedves és furcsa alakja van. Áder János viszont korához képest fitt, kis-közepes termetű férfi és még metaforikusan sem lehet "nedvesnek" tekinteni. Gondolom én, de nem is vagyok miniszterelnök,

Esély: 10 százalék

3.) A Szuperhős-elmélet

Az "xxx-ember" formula leggyakrabban a szuperhősök esetében kerül elő, úgy, hogy az előtag jellemzően az illető különleges képességére utal. A Pókember hálót ereget, a Láthatatlan Nő nem látszik, a Sólyomember klasszul repül, a Horgonyember pedig eszerint emberfeletti hatékonysággal rögzít hajókat a fenékhez. A Szuperhős-elmélet tehát első hallásra oltári nagy hülyeség, hiszen kinek a fenekéhez rögzítene bármit is a visszafogott, négygyermekes Áder? De ha megpróbálunk belehelyezkedni a miniszterelnök allegóriákkal teli verbális világába, máris ott látjuk hánykolódni az ország, esetleg a Fidesz-KDNP hajóját a válság, a nemzetközi pénzügyi szervezetek vagy az Európai Unió viharában, amit az erős kezű - esetleg nehéz, három ágra bomló fejű? - Áder biztonságosan képes rögzíteni. Ugye, hogy így már nem is olyan elrugaszkodott a gondolat? Áder egyszerűen az az ember lenne, aki képes nyugalmat hozni nekünk a válság viharában?

Esély: 22 százalék

4.) A Rivális-elmélet

Az sem kizárt, hogy a horgonyemberezés Orbán finom karaktergyilkolási kísérlete. Nem, nem vagyok hvg-iánus népszavista, gondolják csak higgadtan végig! Először is lássuk be, hogy a "horgonyember" kifejezés alapvetően hülyén hangzik, a vizuális típusú közönség előtt pedig óhatatlanul egy vicces, horgonyfejű alak jelenik meg, aki a nehéz vasfeje miatt minduntalan arcra esik.

Ádert Orbán egyszer már félretette, méghozzá sok évre, mert állítólag valamiféle potenciális vetélytársat sejtett benne. A Fidesz párton belül igen nagyra tartott egykori házelnöke Brüsszelben bekkelte ki ezt az időszakot. Orbán most részben taktikából, részben a rendelkezésre álló személyi állomány ismeretében őt jelölte ugyan, de még óvatos vele. Ha lehorgonyemberezi, az nem nyílt sértés, de mindenképp mókás színbe vonja Ádert. Orbánt merné bárki csetlő-botló, nehéz fejű emberkének beállítani? Soha! Jól jöhet ez még, ha Áder bármi ügyben emberkedni próbálna.

Esély: 10 százalék

5.) A Foci-elmélet

Orbánnak köztudottan a futball az anyanyelve. A futball angol találmány és Orbán a karrierje kezdete óta egészen jól megtanult angolul. Áder szintén szenvedélyes, gyakorló focista. A horgonyember a jól ismert angol focikifejezés, az anchor man tükörfordítása, ami védekező középpályást jelent. A védősor előtt mozgó védekező középpályások erős, kivételes állóképességű játékosok, akik egyszerre kemények, hiszen az egyik feladatuk a labdaszerzés, másrészt intelligensek, mert a megszerzett labdákat úgy kell megjátszaniuk, hogy abból épkézláb támadás süljön ki. Orbán eszerint csak annyit akart mondani a szívéhez legközelebb álló tolvajnyelven, hogy Áder a Fidesz kemény, okos és taktikus csapattagja.

Esély: 20 százalék

6.) A Pálffy István-elmélet

Az anchor man másik angol jelentése magyarra leginkább híradós műsorvezetőnek fordítható. A tipikus anchorman (horgonyember) vagy simán anchor (horgony) nem egyszerű hírfelolvasó, inkább felkonferálja és gyakran értelmezi, magyarázza is a filmbejátszásokat és a helyszíni tudósítók jelentéseit. Áder, Orbán várakozása szerint legalábbis, talán olyan elnök lesz, aki megmagyarázza nekünk, riadt magyaroknak, hogy mi folyik a kapitalizmusról éppen ki tudja mire váltó világban?

Esély: 7 százalék

7.) A Pinabubus-elmélet

Movie poster Anchorman The Legend of Ron Burgundy

Van védekező középpályás meg híradós műsorvezető, de az anchormanről minden jókedélyű férfinek - és melyik ellensége tagadná, hogy Orbán minden komolykodás ellenére jó kedélyű férfi? - szóval a szóról mindenkinek a nagyszerű Anchorman ugrik be, mármint a nálunk "A híres Ron Burgundy legendája" címmel is forgalmazott, kultikus Will Ferrell-vígjáték. Az alaphelyzet ugye az, hogy a menő, és még annál is macsóbb horgonyember egy öntudatos feminista kolléganőt kap a nyakába, ami a vicces parasztkodás olyan lavináját indítja el, hogy 8 év után most készül a második rész. Az egyik híres jelentben - erre gondolhatott Orbán - a vastag bajszot (!!!) viselő Will Ferrell azt mondja a csajnak: "Nem jellemző rám, de el kell mondanom valamit. Önnek iszonyatosan szuper a segge. Bombasztikus. Megismerkednék vele." A Bubus-elmélet szerint Orbán arra céloz, hogy a csajozás terén legendásan visszafogott Schmitt Pál után végre egy igaz csődör költözik a Sándor-istállóba -palotába.

Esély: 3 százalék

8.) A Mégis Én Vagyok a Jani-elmélet

Orbán Viktor és Áder János egyes források szerint egyetemista korukban csakúgy falták a sci-fi-ket, így simán olvashatták a hiánygazdasági körülmények között szinte egyeduralkodó Galaktika folyóirat 1981-es harmadik számában megjelent Horgonyember című novellát Jack Wodhams tollából. A sztori szerint a Horgonyembernek nevezett főszereplő olyan rendőr, akit a misztikus megérzései vezetnek nyomra. Az első gyilkossági ügyében mégis rögtön tragédia történik: a társát megölik, aki a végén még figyelmezteti a rá leselkedő veszélyre. A Horgonyember ebből jön rá, hogy nem is ő az igazi sztár, hanem a társa, aki az igazi megérző, a Horgonyember igazából csak telepatikusan veszi a valódi májer gondolatait. Ugye innentől nem kell túlmagyaráznom, hogy a horgonyemberezéssel Orbán igazából nem a választóknak vagy az újságíróknak üzent, hanem személyesen Ádernek, méghozzá azt, hogy "el ne feletsd öcsi, hogy életem végéig én leszek az igazi Főnök."

Esély: 15 százalék

9.) A KDNP Gyorsan Vegyen Vissza-elmélet

"A KDNP világnézeti párt, a horgony a csapkodó hullámokban, a Fidesz szerepe a mozdonyé."
– mondta a kereszténydemokrata Harrach Péter a legutóbbi Fidesz-kongresszuson. Jól tudjuk, hogy a KDNP virtuális párt, egyszerű fideszes kreáció, de azért lehetnek olyan megtévedt tagjai, akik tovább nyújtózkodnának, mint ameddig a kamuostya ér. Orbán igazából nekik üzente, hogy nyugi gyerekek, lehet lassabban rázni a misecsengőt, a horgony is mi vagyunk.

Esély: 20 százalék

10.) A Te Csak Kuglizzál-elmélet

Rakják össze a két alábbi tényt:

a.) Áder János gyermekeivel tavaly októberben indult a 8. Brüsszeli Magyar Bowlingverseny örömbowling kategóriájában, János és társai csapatnéven

b.) az anchorman.com alatt található Amerika egyik legmenőbb, bowlingpályákat gyártó és felszerelő vállalkozása.

Nem is lehet vitás, Orbán Ádernek üzente, hogy eszébe ne jusson komolyabban venni a posztját, mint a bowlingozást.

Esély: 8 százalék

Ugye, hogy a maga módján mindegyik elmélet meggyőző? De mind mégsem lehet egyszerre igaz. Ön szerint valójában mire utalt Orbán Viktor? Melyik elmélet igaz? Alant szavazhat!

Melyik horgonyember-elmélet az igaz?