Iskola a ponthatáron

2012.12.20. 18:14
Egy hónapon belül ígértek teljesen fizetős, teljesen ingyenes és részben fizetős rendszert is.

„Mindent megfontoltan készítettünk elő, a visszavonást nem gondoljuk komolyan” – mondta Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár idén februárban, amikor a keretszámok akkori kialakítása miatt volt egy kis tüntetéssorozat. Akkor ingyen 27 ezren mehettek egyetemre, 15 ezernek meg fizetnie kellett. Az előző évben még 38 ezren kaptak ingyenes helyet.

„Önműködő és önfenntartó pénzügyi rendszerre van szükség a felsőoktatásban” – mondta októberben Orbán Viktor miniszterelnök. Decemberre el is készült egy ebbe az irányba mutató tervezet az emberi minisztériumban. Abban az volt, hogy a diákok 84 százalékának tandíjat kell fizetnie. (2008-ban a Fidesz népszavazást kezdeményezett, hogy ne legyen tandíj, meg is nyerték.)

A diákok tüntetni kezdtek, holott a miniszterelnök szerint tudhatták volna előre, hogy ez lesz: „Úgy érzem, döntéseinkkel semmilyen meglepetést sem okoztunk” – írta Orbán Viktor a HÖOK-nak  december 11-én.

December 14-én Brüsszelben azzal hárította el a miniszterelnök a felsőoktatási felvételiről érdeklődő újságírókat, hogy az ügy „már meg van oldva”.

Másnap fideszes fiatalokkal találkozott, és bejelentette, hogy senkinek sem kell fizetnie, aki elér 240 pontot. „Aki a felvételin eléri a bekerüléshez szükséges minőségi követelményt, ami jelenleg 240 pont, és utána Magyarországon szeretne dolgzni, az mindenfajta eladósodás nélkül, ingyenesen tanulhat főiskolán vagy egyetemen”.

Szerdán a kormány úgy döntött, hogy legalább 55 ezer diák ingyen tanulhat majd. Azt is eldöntötték, hogy karácsony napjáig az emberi minisztérium meghatározza, hogy melyik szakon hány pont lesz a bejutás feltétele. Voltak kétkedő hangok, hogy előre ezt hogyan lehet tudni, meg hogy kevés az idő, de a kormány mindenkit megnyugtatott: ha kell a hétvégén is dolgoznak majd a minisztériumban, felülről nyitott lesz a rendszer, ha sokan érik el a ponthatárt, hát majd sokan mehetnek az adott szakra.

Csütörtökig tartott ez a koncepció, ami éppen egy teljes napot jelent. Ekkor azt jelentette be a kormány, hogy nem határoznak meg előre ponthatárokat, hanem az egyetemek majd maguk dönthetnek, hogy hány ponttól lehet bejutni hozzájuk.

És 16 szakon csak tandíjért lehet majd tanulni.

Így jutott el a kormány a részben fizetős rendszertől a szinte teljesen fizetősig, onnan pedig a teljesen ingyenesig, hogy visszatérjenek a részben fizetősig.

Nyilván bolondgombát ettek.