Erkölcstan 1.0

2013.02.07. 11:04 Módosítva: 2013.02.07. 12:15

Na ja, a körülmények. Meg biztos van tanár, aki nem adta le időben a családi adókedvezményről szóló nyilatkozatot, és már kész is a magyarázat arra, hogy több tízezer tanár miért kapott kevesebb pénzt, mint eddig.

Több tízezer, igen, nyugodtan játszhatunk a számokkal, 120 ezer tanár tartozik a Klebelsberg-központhoz, de a csodálatos intézményben sincs gőze senkinek, hogy közülük hánynak jelent akár tízezres nagyságrendű, a nettójához képest pedig akár bőven tízszázalékot meghaladó kiesést azt átállás. És ahogy kinéz a dolog, még jó darabig nem is lesz, a meglepetés az lenne, ha a márciusi bérekkel már nem lenne gond.

Azt mondja az államtitkár, hogy „minimális arányban a munka során elkerülhetetlen hiba okozza a béren felüli juttatások részbeni elmaradását”. Hát, akkor legalább minimális arányban kéne gyorsan egy belső vizsgálat, és legalább egy minimális arányban megnevezett felelős, meg legalább egy minimális arányú bocsánatkérés.

A helyzet egyébként tök világos: teljesen függetlenül attól, hogy elviekben egyetértett-e valaki vele, szükséges volt-e az iskolák államosítása, a kezdetektől egyértelmű volt, hogy a kormány ezt a folyamatot sem tudja kézben tartani és levezényelni. A Klebelsberg Központ és az új intézményrendszer gyakorlatilag még most sem működik, holott egy normális átálláshoz hónapokig tartó felkészülés és próbaüzem kellett volna. Ehelyett a szokásos ügymenet volt: kidolgozatlan szabályozás, nulla hatásvizsgálat, parlamenti döntés, és várjuk mi lesz. Hát ez van, csúnyán megszívattak pár tízezer embert. Persze meg lehet próbálni megint egy erőltetett törvénykezéssel orvosolni dolgot, simán el tudok képzelni egy törvényjavaslatot, ami szerint a pedagógusok lakáshitelének februári törlesztőrészletét a bankoknak kell állni, illetve tanárokat nem lehet megbüntetni a BKV-n.

Addig is viszont talán nem ártana demonstrálni, miről is szólna majd az a fenemód hiányzó kötelező hit- vagy erkölcstan oktatás. Most együtt az egész társaság, a gyulai szálló parkolójában csak pár percet kéne eltölteni azzal, hogy minden képviselő ízlés szerint elmond pár miatyánkot, vagy kiáll, és azt mondja, bocs, ezt elkúrtuk.