A főváros szerint hülye, aki komolyan veszi

2013.04.26. 10:20

Aránytévesztés lenne a Római-parti ügyet a rendszerváltós idők Bős-Nagymarosi erőműépítéses sztorijával összehasonlítani. 24 éve más volt a politikai helyzet, a beruházás léptéke, és a közhangulat is. Az 1989-ben a kommunisták által erőltetett erőműépítés terve csak azért jutott eszembe, mert évtizedekig nem értettem: hogyan lehetett egy egész ország olyan kiművelt vízügyileg, hogy szakmai kérdésekben verjék meg a mérnökökkel támogatott hatalmat, és elérjék, végül ne legyen az erőműből semmi. Most állt össze a kép.

A városháza Római-parti működéséből ugyanis világos, hogy ilyen helyzetekben nem a lakosság kattan rá súlyosan a hidrológiai szakkönyvekre, hanem a városháza/politikusok/központi bizottság szakadt el az élet nevezetű történésfolyamtól. De olyan sikeresen, hogy a legtriviálisabb kérdésekben is úgy nyilatkoznak, mint a mérnök, aki súrlódási együtthatókkal ír le egy észvesztő dugást, majd csodálkozik, hogy a neje érzéketlen hülyének nevezi.

Úgy nyilatkoznak, mint a mérnök, aki súrlódási együtthatókkal ír le egy észvesztő dugást.

Van itt ugye ez a Római-parti mobilgát, melynek építésénél csupa olyan kérdés merül fel, amiről az árnyékban hekkező tömegeknek nem hogy fogalmuk sincs, de már a kérdés hallatán erőt vesz rajtuk a vasárnap délutáni fáradtság. Agyagfeltöltés, vagy homokos kavics? Miről beszélsz? Mélyalapozás, vagy inkább sekély? Hagyjál már légy szíves. Belvíz vagy árvíz? Ki nem szarja le? Hozzál inkább egy sört.

A lakosság örömmel maradna ebben a kellemes zsibbadásban, ha kedvenc kerthelyiségét árnyékoló fák felaprítása közben nem kezdene kommunikálni velük a baltás ember. Amire viszont már felkapják a fejüket.

Az eufemisztikusan politikai elitnek nevezett kör ugyanis olyanokat mond az erdőirtás közepette, hogy amit letarolnak, az nem is erdő, hanem gyom, ahogy azt a Tarlós Istvánnak dolgozó gátépítő szakember az Indexnek magyarázta.

Miközben még besörözött állapotban is látni, hogy a sok egymás mellett álló fa együtt erdőnek nevezendő. Még akkor is, ha a szakértő szerint itt 20 éve még nem volt semmi. Mert kit érdekel, hogy húsz éve itt bokros volt, vagy nádas, ha most láthatóan burjánzik a vegetáció, susognak a levelek, tisztul a levegő? És ha húsz éve szemétlerakó volt a part, akkor a városháza állami pénzen sittel és autógumival tölti fel a környéket?

...még az állatvilág is meg van tévesztve..

Hiába írja a Tarlós polcán álló vízügyi szakkönyv, hogy mi számít ártéri erdőnek, ha még az állatvilág is meg van tévesztve, és lúzer módon madarak, kétéltűek, hüllők hemzsegnek abban a környezetben, ami nem erdő.

És ezen a ponton lepleződik le, hogy a hatalom és az emberek már nem egy csatornát néznek. A félreértések innentől kezdve pedig csak sűrűsödni fognak. Tarlós István a tévében tisztázásképpen megjegyzi: „Olyan sok rosszindulatú ostobaság hangzik el ebben az ügyben, hogy az valami elképesztő.” Olyan ostobaságokról van itt szó, mint hogy az emberek elhiszik, amit a városháza korábban nyilatkozott, miszerint nagyjából 20-70 fa esik áldozatul a mobilgátnak. Majd mikor kiderül, hogy valójában inkább 1000 felett lesz az a szám, megjegyzik: „Senkinek nem juthat eszébe, hogy három kilométeren, ami tele van fával, összesen csak 20-70 fát kell kivágni.” A kedves lakosság ne legyen már olyan hülye, hogy mindent komolyan vesz, amit mondunk.

Még ilyen fordulatok után is érthetetlen, hogy a főváros úgy zárná le az ügyet, mintha a torreádor a piros posztóval akarná nyugtatni a bikát. Közlik, bár mobilgátra azért van szükség, mert a Római nem ártér, de mégsem kell izgulni, mert a területet azért nem fogják lakóterületté nyilvánítani. Szóval, ha a mobilgát mégsem teljesítené feladatát, és a víz áttörve elmosná a kedves hoteltulajdonosok, ingatlanfejlesztők épületeit, akkor sem kell majd kártérítést fizetniük.

Megőrültek? – teszi le az állampolgár a hekktől zsíros korsót. Ha ártér a Római, minek építenek állami pénzen gátat? Ha nem ártér, akkor miért nem építenek megbízható gátat? És egyáltalán, kinek jut eszébe olyan gátat csinálni, amiért aztán nem vállalja a felelősséget?

Nem őrült meg senki. Annyi történt, hogy a hatalomba szorult csoport útközben elveszítette a kulcsot, amivel legalább hétvégére kijöhetne a lobbitárgyalások, politikai egyezségek és korrupciós logika wellness szállodájából. A legnagyobb nyíltsággal mondanak olyasmiket, aminek a leleplezéséhez már nem kell vízügyi diploma. Ahogy nem kell jogi végzettség, hogy lássuk, mekkora tahóság, amikor a képviselők a Parlament parkolójában értetlenkednek, hogy miért baj a lézerblokkoló, nem tiltja a törvény. És innen nézve már érthető, miért osztogatta olyan nyíltan a trafikjogokat a vazallusainak a Fidesz. Nincs itt forradalom, még rendszerváltás sem, csak annyi, hogy egyre szélesebb rétegek szórakozása lehet, hogy hitelesen  hülyézhetik a politikát.