Fájt, olyan durva volt az RTL a Fidesszel

2014.06.11. 21:40

Évek óta nem volt ilyen szórakoztató az RTL Klub, mint szerda este, és ehhez nem egy mindennél izgalmasabb valóságshow kellett kurvák és tömeggyilkosok részvételével, vagy direkt pandáknak meghirdetett énekesvetélkedő, hanem egy forradalmian új műsortípus: az úgynevezett tévéhíradó. Ennek a műsornak az a lényege, hogy rövid anyagokban sorban beszámolnak a világban történt fontos eseményekről.

A történet az ország háromnegyede számára már ettől szuperizgalmas lehetett. Feltűnt egy Mészáros Lőrinc nevű alak, akiről kiderült, hogy Orbán szülőfalujának polgármestere, és gyanúsan gyorsan lett milliárdos. Aztán következett az a számokkal alátámasztott tény, hogy mennyien élnek a létminimum alatt Magyarországon. De el sem lehetett gondolkodni, hogy akkor mi van a fellendüléssel, mert rögtön jött az Orbán-kormány államtitkárainak milliós fizetése. És az is elhangzott, hogy a kormány szerint a kereskedelmi tévék a szennyet közvetítik, miközben látszott Orbán Viktort, aki archív felvételen X-Faktor-döntősökkel parolázott.

A tévéhíradókból tájékozódó kedves néző csak kapkodta a fejét, hogy mennyi minden történt az országban tegnap óta.

Te, Margit, ez a Mészáros Lőrinc, aki milliárdos lett, ez kicsoda? És hogy szedte meg magát néhány nap alatt?

Olyan ez, mint felébredni a Mátrixból, hogy kiderüljön, nem is a közép-európai birodalmunk közepén trónolunk, hanem egy szemétdombon.

Az ínyencek persze tudják, hogy éppen a mai napon fogadta el a parlament a reklámadót, amit direkt a kormánynak nem tisztelgő RTL-re szabtak, miközben a TV2 egy módosítóval kikerült a Fidesz nehéztüzérségének hatóköréből. Szóval, ami most a képernyőn zajlik, az a válaszcsapás. Mégpedig a legnemesebb fajtából. Nem sározzák a kormányt, hanem tényekkel állnak elő. Soha nem látott sorozatot kapott szerda este a kormány a független újságírástól.

A sztorinak egyetlen kellemetlen pontja van. Hogy az RTL éppen most, amikor fojtogatják, csak akkor kezd úgy viselkedni, mint ahogy a független médiának alapesetben kellene. Nem gulyásgergelyizmusról  van szó, hogy ne legyenek szappanoperák, valóságshow-k, csöcs és kockás has.

Hanem hogy abban az egyetlen műsorban, amit híradónak neveznek, valóban híradót csináljanak.

Bár most úgy látszik, hogy az RTL nagyon tökös, valójában pont az ellenkezőjéről van szó. Az üzenet nem az, hogy mi vagyunk az igazi média, ne húzz velünk ujjat. Hanem hogy szívesen visszamegyünk kutyába, csak hagyjatok pénzt keresni.

Dupla csavar

Az egészben a dupla csavar, hogy ha korábban elkezdenek normális tévéként viselkedni, akkor talán most nem kerülnek ilyen helyzetbe, hiszen egy kicsit több emberhez jut el Mészáros Lőrinc gyanús meggazdagodásának története.

Kellemetlen még, hogy a tévé ezt a mérkőzést talán még döntetlenre is nehezen hozza ki. A Fidesz az álhíradók árnyékában úgy megerősödött, hogy most már tényleg bármilyen törvényt elfogadhat. Ha sokat keménykednek, akkor jön egy olyan törvény, hogy a hárombetűs, R-rel kezdődő csatornák nem közvetíthetnek reklámot. Ha úgyis kitartanak, akkor majd nem adhatnak fizetést a munkatársaknak. Előbb-utóbb nem lesz, aki csinálja a gyilkos műsorokat. Viszont addig a pontig legalább minden eddiginél szélesebb tömegek szórakozhatnak az RTL műsorain.