Engem töröltek a Kubatov-listáról

2014.07.11. 10:16
A medve listáján talán még rajta vagyok, de az tuti, hogy Kubatov Gáborén már nem. Pedig eleve nem is tudtam, hogy valaha rákerültem.

Talán még emlékeznek rá: március 22. és 24. között nagyon sokan kaptak sms-t azzal a kusza szöveggel, hogy „Március 29én újra Békemenet! Talalkozzunk 13kor a Kossuth téren,innen megyünk a Hösök terere,beszedet mond Orbán Viktor.Ott kell lennünk,add tovább!”. Sokan olyanok is, akik elmondásuk szerint soha nem adták meg az elérhetőségeiket sem a Békemenetet szervező Civil Összefogás Fórumához akár csak elméletileg tartozó szervezetnek vagy annak alkalmazottjának, sem a Fideszhez bármilyen szinten is köthető cégnek, szervezetnek vagy embernek.

Azért legalábbis egészen biztosan soha, hogy aztán a Békemenetre hívják őket, és ez most teljesen független attól, hogy szimpatizálnak-e azzal, vagy sem. A lényeg, hogy durva adatkezelési jogsértés történt, és emiatt aztán a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordultunk, hogy vizsgálják ki, vajon kié a szám, amiről az sms-eket küldték, honnan származnak a listán lévő telefonszámok, és egyáltalán, mégis hogy működik ez az egész.

Négy hónappal később jött a válasz. Ennyi idő kellett ahhoz, hogy

  • a Telenor április 24-én elárulja, hogy a +36-20-900-0798-as telefonszám valóban a FIDESZ – Magyar Polgári Szövetség (ezt tudtuk, a Fidesz talán már az sms-ek kiküldésének másnapján elismerte),
  • a hatóság az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló, 2011. évi CXII. törvény (továbbiakban: törvény) 56. § (1) bekezdése alapján felszólítsa a FIDESZ-MPSZ-t arra, hogy töröljék a telefonszámomat, amennyiben annak birtokában vannak,
  • Kubatov Gábor pártigazgató (akit inkább a Kubatov-listáról ismerünk sokan) június 17-én arról tájékoztassa a hatóságot, hogy törölték az én telefonszámomat.

Ez azon túl, hogy örömteli esemény, elég furcsa is. Ugyanis én soha nem állítottam, hogy én is kaptam sms-t (mert nem is kaptam), így nagyon meglepődtem, hogy Kubatov Gábor megtalált a listán, és ezt csak egy egészen kicsit enyhíti az a tény, hogy ha már megtalált, törölt is. Én csak annyit kértem, hogy vizsgálják ki, ki küldte az sms-eket másoknak, illetve mikor kiderült, hogy a Fidesz volt, egy új levélben arra kértem a NAIH-t, hogy vizsgálják meg, honnan szerezte a párt a telefonszámokat, és hogy mik igazolják a Fidesznek azt az állítását, miszerint csak olyan embereknek küldtek üzenetet, akik kifejezetten beleegyeztek ebbe már korábban.

Ez nem történt meg, illetve ha volt ilyen vizsgálat, annak eredményéről nem kaptam tájékoztatást. Megtudtam viszont azt, hogy valami igen furmányos módon a céges telefonom száma (amit a NAIH az aláírásomban talált meg) rajta van egy olyan listán, aminek a létezéséről sem tudtam, és ha tudtam volna, akkor sem szerettem volna rajta lenni. Nem feltétlenül azért, mert az a Fidesz listája, egyik párt listáján sem szeretnék rajta lenni, sőt senki listáján nem szeretnék szerepelni. Az mondjuk érdekes kérdés, hogy valóban rajta voltam-e, vagy csak egyszerűbb volt azt mondani, hogy igen, mert a lista kezelőjének fogalma sincs arról, pontosan ki is van az adatbázisban.

A NAIH furcsa vizsgálata és Kubatov Gábor válasza viszont egy valamire rámutat: nem kell nekünk Snowden-ügy és NSA-lehallgatás ahhoz, hogy kiderüljön, mit is gondolnak az információbiztonságról és a személyes adatok védelméről azok, akiknek az lenne a dolga, hogy odafigyeljenek az ilyesmire. Azt, hogy amíg nincs vizsgálat, lehet rá szarni magasról. Ha meg van vizsgálat, akkor mindegy, hogy pontosan mit is szeretett volna az, aki indította, tegyünk valamit, ami látszólag helyes, aztán szarjunk az egészbe magasról továbbra is.

Szerencsére azért az is kiderült, hogy mi a módja annak, hogy ön is lekerüljön a Kubatov-listáról. Ha nem fél, hogy pont így kerül majd rá valami másik listára, írjon az ugyfelszolgalat@naih.hu címre, és kérje, hogy kötelezzék a Fideszt (vagy tulajdonképpen bárkit) arra, hogy a telefonszámukat, illetve minden egyéb, nyilvántartott személyi adatukat töröljék a listájukról. De ha már írnak nekik, nyugodtan írják meg a véleményüket is pár mondatban, legyen ez a mi saját kis Nemzeti Konzultációnk.