Peti, ez most nem Brüsszel

2014.10.21. 16:10

– Most szálltál le Washingtonban?

– Igen, egyből hívtalak. Bemegyek a követségre, aztán onnan a State Departmentbe.

– Nagyon jó. Akkor figyelj ide.

– Figyelek, főnök. Ugye kitiltunk valakit mi is?

– Nem, Peti, nem tiltunk ki, hallgass végig. Az amerikaiak a sajtónak azt bizonygatják, hogy a kitiltások hátterében a korrupció van. Négyszemközt viszont az államtitkár ennél többet fog mondani.

– Tényleg? Honnan tudod, főnök?

– Tudom, és kész. És azt szeretném, ha megjegyeznéd és szó szerint elmondanád majd, hogy mit mond. Tudom, hogy általában nem szóltok, és ez jó is így, nem kell mindig tudnom, hol mit sír a demokrácia miatt a baloldal, ki mindenki nyavalyog az orosz nyitás meg Paks miatt. Hallom én is eleget. De ez most más.

– Miért más?

– Mert ez nem az EU, Peti, itt nem véd meg a néppárt. És ezek elég ravasz rókák.

– Annyira senki sem jó, mint te, főnök! Biztos azt is tudod már, hogy mit fog a nő mondani!

– Sejtem. Először beszélni fog a két nép barátságáról, ami persze lényegtelen, aztán a korrupcióról meg az amerikai érdekekről, ez se fontos. Aztán elmondja, hogy aggódnak a negatív folyamatok, a magyar demokrácia helyzete miatt. Ez se érdekes, aggódjanak csak. Itt persze majd szépen elmondod, hogy...

– Tudom, főnök! Hogy nem ismerik a teljes képet, meg hogy rossz hírünket keltik a sajtóban a balosok, mert nem félünk a kemény intézkedésektől, de megint kétharmadot kaptunk, demokratikusan, és...

– Igen, ez jól megy, bár a baloldalt most légy szíves hagyd ki. Szóval amikor ezzel végeztél, kérd meg, hogy segítsen értelmezni azt, amit tegnap az ügyvivő mondott a sajtónak.

– Hogy ki az a hat ember, akit kitiltottak?

– Nem. Hanem hogy egy ponton az USA nem fog tovább együttműködni velünk, mint szövetségessel. Engem kizárólag ez érdekel. Kérdezz rá, hogy hol van ez a pont, és egész pontosan most milyen intézkedést várnak tőlünk. Ne hagyd, hogy általánosságokat mondjon: nevezze meg konkrétan, hogy mire gondol.

– És ha megmondta, akkor azt mondjam megint, hogy tévednek?

– Nem, Peti. Nagyon fontos, hogy értsd: ez most nem Brüsszel, itt nem megy az, ahogy az ilyesmit ott szoktuk kezelni.

– Értem. De akkor mit csináljak?

– Szedd ki belőlük, hogy konkrétan mit akarnak, és bólints, hogy értetted. Ne reagálj semmit, ne ígérj semmit, csak közöld hogy továbbítod az üzenetet, és állj fel.

– Azt se mondhatom, hogy biztosíthatom őket, hogy...

– Most ez nem kell, Peti. Ha vége, nyilatkozz az MTI-nek egy szokásost, vagy adass ki közleményt, hogy jó hangulatú volt meg barátságos, aktuális kérdéseket vitattatok meg, persze szó volt a kitiltásról is, és folytatódik a konstruktív párbeszéd.

– Rendben főnök. Hívlak, ha végeztem.