A kovácsbélázás abszurditása

2017.04.06. 09:21 Módosítva: 2017.04.06. 09:21

Akad itt pár ellentmondás, és egy nagy adag cinizmus. 

Orbán Viktor egykori harcostársa, a közpénzből oligarchává hizlalt Simicska Lajos azt állítja, azért szakított Orbán Viktorral, mert nem akarta, hogy a kormányfő orosz segítséggel, orosz pénzből számolja fel a neki nem tetsző sajtót Magyarországon. De Simicska ezt nem akarta, mert állítása szerint nem nagyon csípi az oroszokat, az apja pedig forogna a sírjában, ha az oroszokkal üzletelne.

Nem tudjuk, hogy Simicska igazat mondott-e vagy hazudik. De ugyanez az oligarcha nyíltan hirdeti, hogy a Fidesz egyetlen alternatívája a Jobbik. Az a párt, amely nyíltan oroszbarát, egyik EP-képviselője, Kovács Béla sokat tett azért, hogy az európai szélsőjobb is oroszbaráttá váljon. Aki összehozta Vona Gábort azzal az Alexander Duginnal, akinek a világképe már Orbán Viktor beszédeiben és politikájában köszön vissza

Nincs ebben némi ellentmondás? Dehogynem. De van itt egy másik is, a másik oldalon.

Most tekintsünk el attól, hogy egy olyan országban, amely annyira védi a szuverenitását és annyira retteg a külföldi befolyástól, hogy már a Nobel-díjasok kedvét is el akarja venni Budapesttől, Simicska kijelentését akkora nemzetbiztonsági vizsgálat követné, hogy a fal adná a másikat. Feltéve, ha ennek az országnak a kormánya a fennen hangoztatott szuverenitást valóban fontosnak tartaná. 

De az ellentmondások sora még nem ért véget.

Simicska oroszos vádjaira a Fidesz-kormány reakciója az volt, hogy elővette Kovács Bélát. "A Jobbik milliárdos gazdájának képtelen állításaival nem kívánunk érdemben foglalkozni.  Az mindenesetre szórakoztató, hogy éppen annak a Jobbiknak az új gazdája vagdalkozik ilyen állításokkal, amely a mai napig soraiban tudja és védelmezi az orosz kémbotrány kulcsfiguráját, Kovács Bélát" - írta a Kormányzati Tájékoztatási Központ. 

Ebben a nyilatkozatban is van valami, ami akár szórakoztató is lenne, ha viccből írták volna. De nem viccből írták. Az a Fidesz-kormány kovácsbélázik, amelynek kormányzása alatt úgy kaptak el egy állítólagos orosz kémet, hogy valójában nem kapták el.  

Elmagyarázom. Ha Kovács Béla valóban kém és még mindig szabadlábon van, akkor az a legkevésbé sem a Jobbik, hanem a jelenlegi kormány felelőssége már. Ugyanis az, hogy egy feltételezett kémmel egy adott ország mit tesz ("megfordítja", letartóztatja, kiszorítja az országból), az minden esetben politikai döntés. Kovács esetében sem volt ez másképp, ráadásul őt éppen a 2014-es választási kampányban jelentette fel a kémelhárítás. A Jobbik kényes helyzetbe került. Bár dönthetett volna úgy a párt vezetése, hogy kidobja a kémgyanúba kevert párttársát és ezzel rövidre zárja a történetet, ez nyílt beismerése lett volna annak, hogy a párt külpolitikáját Moszkva alakította. A másik oldalról természetesen legitim érvelése a Jobbiknak az, hogy amennyiben bebizonyosodik Kovácsról, hogy kém, akkor repül, de amíg nem, addig nem nyúlnak hozzá, hiszen az ártatlanság vélelme őt is megilleti. De bárhogy is döntött a Jobbik, belesétált abba a csapdába, amiből 2018-ig biztosan nem tud szabadulni.   

De ettől függetlenül az, ahogy a Fidesz-kormány kezelte 2014-ben a Kovács-ügyet, rendkívül átlátszó. Feljelenteni egy állítólagos kémet, aki EP-képviselőként mentességet élvez? Ezt épeszű titkosszolgálat nem csinálja, csak akkor, ha a politikai vezetés erre a teljesen szakmaiatlan döntésre utasítja.

Kovács Béla esetébe 2014-ben egy olyan politikai döntés született, ami kizárólag neki - és mint azóta tapasztaltuk - a Fidesznek kedvezett. Nyílt eljárás indult ellene, noha a hatóságok tudták, hogy mentelmi joga van, őrizetbe nem tudták venni. Szabadon utazott ezután is, azóta is.  

Ez a lehető legnagyobb hiba, amit a hatóság elkövethet egy kémügyben. Emellett pedig a legnagyobb szívesség, amit egy állítólagos kémnek megtehet. Véletlenül hibáztak volna ekkorát? Merthogy hibáztak, az nyilvánvaló. Ha Kovács valóban kém, akkor azután, hogy 2014 áprilisában feljelentette őt az Alkotmányvédelmi Hivatal az ügyészségen és mindez nyilvánosságra is került az akkor még kormánypárti Magyar Nemzetnek köszönhetően, bőven volt alkalma a jobbikos politikusnak (és orosz feleségének) arra, hogy eltüntesse a nyomokat maga után. Főleg úgy, hogy nem a kémelhárítás,titokban, hanem az ügyészség nyomozott tovább ellene. Egy olyan szerv, aminek sem szakmai tapasztalata, sem rutinja nincs az ilyen típusú ügyekben. 

Nem is jutottak semmire. Kovácsot 2014 tavaszán jelentették fel. Most 2017 tavasza van. Három év telt el és az ügyészség semmit nem tudott letenni eddig az asztalra. Ez több mint bénaság.

Összehasonlításképpen: abban a kémügyben, ami egyébként ezer sebből vérzik és aminek a vádlottjai a vád szerint az Egyesült Államoknak kémkedtek, 2015 őszén indult és jelenleg már a bíróság tárgyalja. Van még egy különbség: ebben az ügyben a vádlottak nyolc hónapig voltak előzetes letartóztatásban, míg Kovács Béla egy percig sem. Ez persze nem azt jelenti, hogy Kovácsnak akár egy percig is előzetesben kellett volna ülnie, hiszen ha ártatlan vagy az előzetes letartóztatás feltételei nem állnak fent, akkor ez szükségtelen. De ha nem ártatlan, akkor egy perc is sok, amit szabadlábon tölt, ha a nyílt nyomozást a szabad mozgása veszélyeztetheti.

És hogy mit jelent mindez? Azt, hogy ha Kovács valóban kém (ahogy azt a kormány állítja és amire rendszeresen utal), akkor éppen ez a kormány hozott az ügyében egy olyan politikai döntést, amivel Moszkva maradéktalanul elégedett lehet.

Az pedig, hogy az ügyészség ennyi év után sem tudta lezárni a nyomozást, politikailag kizárólag a Fidesznek kedvez, amely a 2018-as választásig elő tudja venni a Kovács-ügyet. Az embert, akiről még mindig nem tudjuk, hogy orosz kém-e vagy csak egy végtelenül naiv ember, aki nagyon szerencsétlenül házasodott.  

Címlapkép: Szarvas