A magyar kormány a kegyetlenséget intézményesíti

2020.03.12. 13:25

Kovács Zoltán, a magyar kormány magasrangú tisztségviselője és a CEU egykori hallgatója a Politicóban megjelent cikkemre válaszolva megismétli a kormány zavarba ejtő üzenetét arról, hogy a roma gyerekek és a bíróságok sértik a magyarok igazságérzetét (az Index összefoglalóját a vitáról itt olvashatja). Az igazságszolgáltatás legyűrése és a szélsőjobboldali szavazók megnyerése érdekében Kovács úr elferdíti a valóságot, a moralitást, és tovább erősíti a romákkal szembeni intézményesített kegyetlenséget.

Nézzük meg, hogyan is működik a rendszer, amelyet “igazságosnak” neveznek.

A roma gyerekeket évtizedek óta szegregált oktatásba kényszerítik, ahol rosszabbak a tanulás feltételei, mint bármelyik másik magyar gyerek esetében. Felnőtté válásuk után felróják nekik, hogy nem elég iskolázottak, ezért rosszabbak az esélyeik a munkaerőpiacon, mint más magyar honfitársaiknak, és vagy nem kapnak munkát, vagy csak alacsony bérű munkakörökben alkalmazzák őket, például közmunkásként.

Ennek következtében a roma családok jövedelme kisebb, az életkörülményeik pedig rosszabbak, mint más magyar honfitársaiké. A romák gyerekei rosszabb körülmények közé születnek, mint a nem romáké. Ezek a gyerekek, ahogy a szüleik, szintén szegregált oktatásban kénytelenek tanulni.

A magyar kormány ezzel már a kezdetektől fogva jelentősen csorbítja a roma gyerekek esélyeit, akik élethosszig ebben az ördögi körben maradnak, több generáción keresztül.

Igazságos ez? Nem.

Ráadásul ezzel a kormány azt is mondja, hogy a romáknak mint valamilyen “kötelezettséget” kell elfogadniuk, hogy ennek a körforgásnak a csapdájában élnek. A gyöngyöspatai bírósági ügynek a fő célja nem a kártérítés megszerzése volt, hanem annak az elismertetése, hogy mindenkinek egyenlő hozzáférése kell legyen az oktatáshoz. Ugyanakkor, amikor a bíróság kimondja, hogy egy gyereknek jár a kártérítés mintegy havi 400 euró értékben, mert évekig egy szegregált rendszerbe lett kényszerítve, a magyar kormány azzal áll elő, hogy ez túl sok.

Valójában ezeknek a gyerekeknek és a következő generációknak az esélye egy jobb életre, a jövőbeli fizetésük és életkörülményeik alakulása összehasonlíthatatlanul nagyobb kárt szenvedett, mint a kártérítés összege.

Ennek ellenére a magyar kormány kész felülbírálni az igazságszolgáltatást, megtagadja a kártérítés kifizetését, és elvárja, hogy a romák fogadják el “kötelezettségként”, hogy a fentebb bemutatott ördögi körbe vannak bezárva.

Vajon egy magyar anya, apa, nagyszülő ilyen igazságosságot kívánna a saját gyerekeinek és unokáinak? Nem.

Mindeddig a kormány megerősítette ezt a kegyetlen rendszert, de nem beszélt róla. Miért most reklámozzák ezt? A Politico számára írt cikkemben elmagyaráztam, hogy a romák csak eszközként szolgálnak az önkormányzati választásokon veszteségeket elszenvedő kormánypárt számára, hogy megnyerje a Jobbik szélsőjobboldali támogatóit, akik számára vonzó a rasszizmus. Ennek nagy ára lehet, hiszen megjelenhet a szélsőjobboldali terrorizmus, ami egy évtizede hat roma meggyilkolásához vezetett, a közelmúltban pedig a németországi Hanauban és a világ más országaiban is számos emberéletet követelt.

Ezzel a kommunikációval meg lehet szerezni a támogatottságot ahhoz, hogy a kormány az uralma alá hajtsa a bíróságokat, hogy a korrupcióba nyakig merülő kormányzó elit megvédhesse magát és baráti körét. De ez arra is jó hogy eltereljék a figyelmet az egészségügy és az oktatás katasztrofális állapotáról és arról, hogy történelmileg is rekordméretű a magyarok kivándorlása Magyarországról.

Csak a magyar választópolgárok védhetik meg magukat a szélsőjobboldali erőszaktól, óvhatják meg a társadalom igazságérzetét és az igazságszolgáltatás rendszerét, és csak ők javíthatnak a közoktatás, továbbá az egészségügy állapotán. Ugyanakkor ehhez támogatást kell kapniuk olyan szereplőktől is, mint amilyen az Európai Néppárt, az Európai Unió intézményei, illetve Németország és a német ipar.

Ezek az intézmények és országok politikai engedékenységükkel és az európai adófizetők pénzének feltételek nélküli szétosztásával bátorítják, és lehetővé teszik a rezsim kegyetlen politikájának folytatását.

Az európai uniós forrásokból üzemeltetik Magyarországon az Európa-ellenes gépezetet. Ha az európai strukturális alapokból közvetlenül Budapest, illetve más, nem fideszes vezetésű városok részesednének a Fidesz-kormány helyett, amely megfosztja őket a korábbi adó- és egyéb bevételeiktől, akkor a magyar állampolgároknak nagyobb esélyük lenne megvédeniük országukat a kegyetlen rezsimmel szemben.

A szerző a Nyílt Társadalom Alapítványok Roma Kezdeményezés Iroda igazgatója.