Óriási csapda van a nemzeti konzultációban

2020.06.11. 13:12

Nem kell okosabbnak lenni, mint a járványügyi szakemberek, (...) ne próbáljanak meg okosabbak lenni azoknál a szakembereknél, akik éjt nappallá téve azon dolgoznak, hogy a nemzetközi protokolloknak megfelelő döntéseket hozzanak. Önök vírusügyben, járványügyben nem tájékozott szakemberek. Higgyék el, hogy a szakemberek tudják, mit kell tenni

– ismételgette Kovács Zoltán kommunikációs államtitkár egy március 15-i, sajtótörténeti sajtótájékoztatón az újságíróknak, akik a koronavírussal kapcsolatban akartak bizonyos folyamatokat, döntéseket megérteni, dolgokat tisztábban látni. Az arrogáns kioktatás azért is volt fura, mert releváns kérdések hangzottak el arról, hogy a kormány és az egészségügyi szervek mi alapján tesztelnek vagy nem tesztelnek koronavírus-gyanús embereket.

Kovács gondolatmenete, azaz, hogy senki ne okoskodjon bele a kormány és az egészségügyi szakemberek döntéseibe néhány későbbi operatív törzses sajtótájékoztatón is visszaköszönt, nyilván sokkal kevésbé pökhendi stílusban. Ami persze lehet egy érvényes álláspont is, de ezeken a sajtótájékoztatókon nem akart senki okosabb lenni senkinél, egyszerűen kérdéseink voltak, amikre többnyire egyébként nem kaptunk választ.

Később a miniszterelnök is igyekezett megálljt parancsolni annak, hogy a 10 millió vírusszakértő országává váljunk.

Tehát a legfontosabb most, amit a magunk számára mondhatok, hogy maradjunk a saját kaptafánknál, tehát ne higgyük azt, hogy virológus szakértőkké lettünk, ne is innen nézzük a világot, maradjunk politikai döntéshozók, az újságírók meg újságírók, és hagyjuk meg a teret a tudósoknak, az orvosoknak, a professzoroknak, hogy elkészítsék számunkra azokat az elemzéseket, amelyekből a döntéseket utána meghozhatjuk.

Azt is mondta, hogy „ne higgyük azt, hogy már jobban értünk hozzá, mint azok, akiknek ez a szakmája, és továbbra is támaszkodjunk minden döntésünkben – ezt tanácsolom magunknak – a tudósokra, az orvosokra és a professzorokra”.

Mindez csak azért lett megint érdekes, mert a kormány most arra kéri az embereket, az egész országot, hogy legyenek okosabbak a járványügyi szakembereknél.

A legfrissebb nemzeti konzultáció kérdései közt ugyanis arra várnak választ (kilencből is lehet választani!), hogy „a járvány újabb hulláma esetén Ön az alább javasolt intézkedések közül melyiket támogatná?”.

Eleve sok baj van ezekkel a konzultációkkal. Nem alkalmasak ugyanis az emberek valós véleményének felmérésére, hisz a kérdések eleve irányítottak, manipulatívak, nincsenek valós, érdemi választási lehetőségek, előre meg lehet mondani, mi lesz a többség válasza, azaz úgy tették fel őket, hogy a válaszok jelentős többségét borítékolni lehet. Ki számít például arra, hogy a „Ön szerint a járvány elleni védekezés idején a bankok és multinacionális vállalatok is járuljanak hozzá a védekezés költségeihez?” kérdésre majd sok nem válasz érkezik?

Visszatérve az idézett járványügyi kérdésre, mi lesz, ha a nép járványügyben olyan válaszokat támogat majd a leginkább, amik nem egyeznek majd a szakemberek döntésével? Kovács Zoltán kioktatja majd a népet is? Orbán Viktor majd helyre teszi őket is?