Soós Zoltán: Egy nemzeti kisebbségi közösségnek húsba vágó fontosságú a parlamenti képviselet

2020.12.07. 11:07 Módosítva: 2020.12.07. 14:28

Szeptember 27-én itthon, Marosvásárhelyen győztünk, sikerült leváltani azt a városvezetést, amelyik húsz éven keresztül kótyavetyélte a mindennapjainkat és gyermekeink jövőjét. Azonban a marosvásárhelyi győzelem a városunk fejlődéséhez – tudtuk – nem elég. Erős parlamenti képviseletre is szükségünk van itthoni terveink megvalósításához.

Megkaptuk.

A magyar összefogásra leadott hat százalék erős legitimitást mutat, amely a maga során ugyanilyen erős képviselet is „követel”

Fúzió

A román parlamentarizmus harmincéves történetének legerősebb magyar összefogása hajrázott. A RMDSZ tulipános logója alatt, a két – Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt – fúziójából létrejött Erdélyi Magyar Szövetség és a Magyar Ifjúsági Értekezlet jelöltjeire lehetett szavazni.

Nagyon fontos, hogy erős képviseletünk legyen Bukarestben, mert Marosvásárhelyt is így tudjuk újra a fejlődés útjára állítani. De a romániai parlamenti magyar képviselet ugyanilyen létfontosságú Székelyföld minden településének. Bele kell szóljunk a fővárosban megszülető döntésekbe.

A magyar képviselet legyen a mérleg nyelve!

Egy nemzeti kisebbségi közösségnek húsba vágó fontosságú a parlamenti képviselet, az érdekérvényesítő, érdekmegjelenítő lehetőség megragadása. A sorsunk jobbra fordulása pedig sok kis apró elemből áll össze. Néhányat megemlítek, a teljesség igénye nélkül:

  • Bukaresti képviselet nélkül szinte lehetetlen lesz talpra állítani a marosvásárhelyi sportéletet, hiszen számos városi sportlétesítmény fölött jelenleg is a minisztérium rendelkezik. El kell érjük, hogy ezek a város tulajdonába kerülhessenek, és azokat amiket félbehagytak, végre befejezhessék, gondolok itt a fedett jégpályára például. 
  • Ugyanakkor rendkívül fontos, hogy városunknak végre terelőútja lehessen, ezt állami támogatás nélkül szinte lehetetlen lesz kivitelezni.
  • Szintén prioritásként kell kezeljük azt, hogy repterünk stratégiai fontosságú legyen, hogy Marosvásárhely rajta maradhasson a nemzetközi turista- és gazdasági térképen. 

Ez csak néhány, azok közül, amikről Bukarestben születik döntés.

A képviselőink nélkül ezek a témák napirendre sem kerülnek. A jelenlegi parlamenti választások némileg meglepetést is okoztak néhány párt esetében. Számunkra viszont kielégítő eredmény született.

Ahol nem sikerült eléggé mozgósítani, az a szórvány.

Ott a várakozáson alul teljesített az RMDSZ. Itt meg kell vizsgáljuk, hogy mit tudunk tenni annak érdekében, hogy a „sorvadó” falvainkban, mezővárosainkban közelebb vigyük az RMDSZ-t az emberekhez. A mi célunk az volt, hogy megőrizzük az erdélyi magyarság képviseletét, hiszen számunkra nagyon fontos az erdélyi fejlesztési projektek támogatása. Adott a lehetőség, hiszen az RMDSZ megkerülhetetlen lett ebben a parlamenti összetételben.

Fontos, hogy ott legyünk a kormánypártok között, hiszen akár két tárcával is részt vehet az RMDSZ a kormányzásban.

Ami a meglepetést okozta, az az AUR (A Románok Egyesüléséért Szövetség), akik az Úz-völgyi események kapcsán kerültek képbe, vagyis kiesett két kisebb román párt, és színre lépett egy másik. Valószínűleg ennek a pártnak a révén fog ezek után Székelyföldön megerősödni  a nacionalista nyilatkozat-hadjárat.

Mindenesetre az elkövetkezendő négy év feladata a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal és a parlamenti képviselők közötti összhang megteremtése, enélkül nehezebben jutunk a központi forrásokhoz.

A szerző Marosvásárhely polgármestere