Nyugat-Európa 305 százalékos THM-mel

2009.02.23. 08:05 Módosítva: 2009.02.23. 17:47

Jóskáéknak elromlott a tévéjük. Egy ideig bámulták a fekete képernyőt meg a képernyőben visszatükröződő üres tekintetű arcokat, aztán úgy döntöttek, hogy átmennek a szomszédhoz. Végül is 2006 nyarán ők is átjöttek lisztet kérni. A szomszéd kimért hangon inkább azt ajánlotta, hogy húzzanak a faszba, vagy hívják a Providentet. Az asszony erre visítva közölte, hogy Berényi Miki holnap biztos összerókázza a Rózsa bisztrót, azt nem lehet kihagyni. Így nem maradt más, mint a gyorskölcsön.

Ne vegyél hűtőt gyorshitelből, mert nem fogod tudni kifizetni a villanyszámlát, és a végén megromlik a karaj!

És akkor most vegyünk elő, papírt, ceruzát meg egy napelemes Casio zsebszámológépet! Ha Józsi másnap felvett kétszázezer forintot 305 százalékos THM-mel, 54 hétre, akkor:

  • Mennyit kell visszafizetnie Józsinak hetente?
  • Hány centis plazmatévére futja ennyi pénzből?
  • Józsi vagyonőri minimálbérének hány százalékát költi havonta a törlesztőrészletekre?
  • Mekkora barom Józsi? (Az értéket fejezd ki mázsában és köbméterben is!)

A példa megoldásához nem elég egy közepes matematikaérettségi, hiszen változóként be kell vezetni a gazdasági válság nyomán fellépő elégedetlenséget (a Provident elleni tüntetéseken megjelenő tévéstábok és arra tévedő fideszes politikusok hányadosának figyelembevételével), egy lehetséges kamatplafon bevezetésének esélyét, és persze Herczog Edit szocialista EP-képviselő európai értelemben véve is kifejezetten ronda frizurájának lobbierejét is.

Merthogy a klasszikus Provident-reklám folytatásában Józsi a múlt héten megjelent a cég székháza előtt, és Karsai József szocialista országgyűlési képviselővel élőláncot alkotva tiltakozott a magas THM-ellen. Karsai ráadásul az egész uzsorás Providentet a bíróság elé cibálná, Herczog Edit meg közben kérdést intéz az Európai Bizottsághoz az uzsorakamatok ügyében. Ez utóbbiban az a legjobb, hogy ennyi erővel akár Steven Segalt is kérdezhette volna ugyanerről.

Az MSZP megint sértődött ellenzéket játszik, úgy tesz, mintha jórészt nem rajta múlna, hogy rendezzék a gyorshitelek körüli problémákat. Pedig a Provident és a hozzá hasonló cégek által adott rövidtávú, magas kamatú hitelek kérdése iskolapéldája lehetne, hogy mégis hogyan kell megoldani az ilyesmit egy demokráciában. Merthogy a hülyeség a Magyar Köztársaságban elidegeníthetetlen alapjog, de közben az esélyegyenlőség is ott van a hetvenedik paragrafusban. Ha milliárdokat költünk az intézmények akadálymentesítésére, akkor építhetnénk pár szellemi rámpát is, amin bárki elérheti a legalapvetőbb pénzügyi fogalmakat.

Merthogy a hülyeség a Magyar Köztársaságban elidegeníthetetlen alapjog

Például Amerikában, a szabadság és hülyeség hazájában (igen ott, ahol a mikrohullámú sütőre felragasztják a figyelmeztetést, hogy ne rakj bele élő állatot) a gyógyszerreklámokban nem csak úgy elhadarják, hogy azért kérdezd meg az orvosod, vagy a gyógyszerészed. Hanem szépen artikulálva elmondják az összes lehetséges mellékhatást. A képen negyvenes úr szökell a réten harmincas feleségével, mindketten úgy néznek ki, mint akik nemrégiben dugtak, és harminc perc múlva megint, de közben egy hang éppen arról beszél, hogy a potencianövelő gyógyszer szedése szívrohamot okozhat, vagy bőrpírt.

Nálunk meg van az egy szuszra elhadart figyelmeztetés, vagy a hiteleknél a THM, ami sokaknak olyan, mintha a Tescóban úgy írnák ki a banán árát, hogy 9,81 newton 0,5 €* És ezen az sem segít, ha embertelen tempóban még elmondják, hogy ez havonta mekkora törlesztőrészletet is jelent.

Ráadásul a magyar gyorshitelreklámok után nem figyelmeztetik a fogyasztókat az esetleges veszélyekre, arról már nem is beszélve, hogy a tévészpotokban csak olyanok vesznek fel kölcsönt, akiknek semmi szükségük rá. Pedig az életszerű termékfelhasználás ábrázolására talán a „nagyon kell pénz játékgépezni?" szlogen lenne a legjobb. Figyelmeztetésnek meg: „Vigyázat! Ne vegyél hűtőt gyorshitelből, mert nem fogod tudni kifizetni a villanyszámlát, és a végén megromlik a karaj!"

De nem is ez a lényeg, hanem hogy most a gyorshitel lett az MSZP Magyar Gárdája, a veszély, amire rá lehet mutatni, és amikor már mindenki retteg, hogy a Provident legfeljebb kétszázezer forintos hitelei miatt egész falvakat árvereznek el, jöhet a kormány, hogy megoldja a problémát. Pedig csak tenni kéne a dolguk, szabályozni a piacot, meg persze első lépésként kiállhatnának, hogy elmondják, hogy pont ugyanazt csinálták nagyban, mint Józsi kicsiben. Hitelből vettek 32 colos, fésűszűrős, HD-ready Nyugat-Európát nekünk.

*Az MNB 2009. február 23-ai középárfolyamával számolva.