Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Jerikó rózsája

2004.10.18. 08:54

Mozgalmas hetük volt a szocialistáknak: a balatonőszödi progresszív balos kongresszusról ugyan majdnem annyian maradtak távol a haladó kormányfők közül, mint ahányan végül jól összevesztek Irakon vacsora után, de Gyurcsány Ferencnek egy újságcikk erejéig sikerült megnyernie társszerzőül alig titkolt példaképét, a haladó balos médiamanipulátor és imázsminiszterelnök archetípusát, Tony Blairt. Mester és tanítványa vállt vállnak vetve követeltek egyenlő bánásmódot az EU régi és új tagállamainak - egyelőre csak a Népszabadság olvasóitól, de azért a Gyurcsány-Blair tengely mégiscsak szimpatikusabb, mint az Orbán-Stoiber arcvonal.

Megoldási javaslataink korszerűek és bátrak, megfelelnek a kor kihívásainak
Blairnek aztán csúnyán nekiestek a kollégák Őszödön, állítólag hamarabb haza is utazott, de előbb még aláírta a csúcstalálkozó háttérintézményeként működő Policy Networkben tömörült "halaldó gondolkodók agytrösztjei és kutató intézetei" által kidolgozott közös nyilatkozatot, amely leszögezi: "A haladó kormányok azért vannak, hogy jobbá tegyék az emberek életét. Lehetőséget és jólétet mindenkinek! - mi e mellett kötelezzük el magunkat. Megoldási javaslataink korszerűek és bátrak, megfelelnek a kor kihívásainak." Nagyszerű, gratulálunk. Ezért érdemes volt napokra megbénítani a budapesti közlekedést.

Az AFP tudósítása szerint a vita hevében Zapatero óriási hibának nevezte az iraki beavatkozást, és a kibontakozott szóváltásban csak Gyurcsány próbálta megvédeni Blairt, több realizmust kérve a spanyol miniszterelnök által felheccelt politikusoktól. Néhány nappal később, az MSZP rendkívüli tisztújító kongresszusán azonban az AP tudósítása szerint már imígyen szónokolt: "Személy szerint, négy gyermek apjaként, fiatal emberként, a jövőben bízó dolgozó magyarként, és kormányfőként nem hiszek a megelőző háborúban. [...] Akik az erőszak erejében hisznek, elbuknak." Tony mit szólna ehhez, Feri?

A szocialisták kongresszusán ezután különös dolog történt: mert míg azért annak van egy a szocialistáktól megszokott vajszínű árnyalata, amikor a KISZ-káderből lett privatizátor és nagytőkés, a politikában is kíméletlenül törtető Gyurcsány hagyományos baloldali értékekről, társadalmi igazságosságról, szolidaritásról és más effélékről prédikál, Hiller István személyében egyelőre támadhatatlannak tűnő politikust választott elnökéül a szocialista párt. Nem egy Kádár-korszakból átmentett megélhetési szélhámost, hanem nemzetközileg elismert, világos fejű tudóst, akiről hirtelen semmi rossz nem jut eszünkbe a Vörös Csillához fűződő furcsa vonzalmán kívül.

Titkos keresztény szimbólumokkal vetette meg az új szociáldemokrácia érzelmi alapjait
Egyelőre csak Zuschlag képviselő otromba tréfája árnyékolja be a szoci redizájn-offenzívát: a nyilas hatalomátvétel évfordulójára szervezett neonáci megmozdulás(ok) helyett heveny ellentüntetés kerekedett, a tiltakozáshoz kénytelen-kelletlen még a Fidesz is csatlakozni kényszerült, ily módon valószínűleg a rendezvény idejére biztonság kedvéért lesittelt Bácsfi Dianának lesz köszönhető, ha a jobboldali párt javaslata alapján felállítják a budai várban az Igazak emlékfalát. Hiller pártelnök viszont titkos keresztény szimbólumokkal - jerikói rózsával a keresztelés szentségét szokták illusztrálni katolikus papok, nochdazu új kapcsolat - vetette meg az új szociáldemokrácia érzelmi alapjait: sajtóértesülések szerint a múlt héten a posztkommunizmus véget ért, ez már a posztmodern tűz, pezsgés és lendület.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.