Piroska
-10 °C
1 °C

Marok Marcsa Polgári Kör

2003.10.27. 08:23
A tudományos világban évszázados vita tárgyát képezi, helyesen gondolta e Charles Darwin, hogy nincsen szakadék az ember és az állat viselkedése között. Nem túlzott-e a Nobel-díjas Konrad Lorenz amikor azt állította, hogy fajunk az állatvilág tagja, és viselkedése az emberszabású majmokéval homológ? A törzsi társadalmakat együttélve vizsgáló kultúrantropológusok az elmúlt évtizedek során számos bizonyítékot sorakoztattak fel e jeles evolucionisták tézisei mellett, a honi közállapotok tudományos igényű értelmezési kísérletei azonban még mindig nem léptek túl a társadalomtudományok, jelesül a szociológia és a politológia által kijelölt kereteken, amelyek rendre szűkre szabottnak bizonyulnak bizonyos társadalmi jelenségek mélyreható elemzése során.

Nem csupán maszturbens szélsőjobboldaliak antiszemita megnyilvánulásaként interpretálható
Tanulmányi kötelezettségeimből kifolyólag került a kezembe Az emberi természet, a zseniális Csányi Vilmos kitűnő műve, és sok szempontból felnyitotta a szememet: a humánetológia narratívája a politikai élet történéseinek értelmezésére is forradalmian új lehetőséget kínál. Ha például a Marok Marcsa Polgári Kör a kiegyezés helyett a nemzeti Kohn-cenzus programját hirdeti meg, az nem csupán maszturbens szélsőjobboldaliak antiszemita megnyilvánulásaként interpretálható, hanem normatív vagy morális agresszióként is, "melynek hátterében az embernek az a rendkívül fontos és jellemző tulajdonsága áll, hogy erősen kötődik csoportjához, és tulajdonképpen minden csoporton kívülivel többé-kevésbé szemben áll". A múlt héten szerencsére nem történt ilyen kirívó eset, de a nem fiktív híranyag is számos, meglehet dilettáns, humánetológiai interpretációs lehetőséget kínál.

Jelenség: Orbán Viktornak, a Fidesz-MPSZ elnökének beszéde október 23-án, a Széna téri megemlékezésen. "Október 23. a magyar történelemben a győzelem és a diadal napja. Valójában nem levert forradalmat, hanem egy sikerrel megvívott küzdelmet idézhetünk meg ilyenkor. Azt a küzdelmet, amelyet mi magyarok a szocializmus és a szovjet megszállás ellenében a szabadság és a nemzeti függetlenség zászlaja alatt vívtunk. [...] Üzenetre várunk mindannyian. Mindannyian, akiknek 1956 nem a bukás, a szerecsenmosdatás, a halál és a hiábavaló áldozat ünnepe, hanem a megszabadulás és a győzelem felé tett első lépés. [...] Igen, létezik egy másik Magyarország, ahol az emberek nem rettegnek a besúgástól, hanem bizalommal fordulnak egymás felé. Nem irigység, hanem a másik sikere feletti öröm, nem az osztályharc, hanem a szeretet tölti be a lelkeket."

A karizmatikus vezetőt többféle sajátság jellemzi
Interpretáció: "A rangsor kialakításának nem az egyetlen módja az agresszió, lényeges szerepet játszanak a vezetési kvalitások is. Aki jobban tud konfliktusokat megoldani, csoportaktivitásokat kezdeményezni, összetartani, vezetni képes a csoportot bizonyos akciókban stb., az kerül a rangsor előkelőbb helyeire. A vezetőkhöz történő vonzódás lényeges a rangsor kialakításában. A karizmatikus vezetőt többféle sajátság jellemzi: valamilyen speciális, figyelemfelkeltő pozitív tulajdonság; valamilyen félelmet keltő vonás, ami csak esetenként nyilvánul meg, de rejtve mindig megvan. Továbbá kedvesség, sajátos férfias báj, vitalitás és energia, valamint az a képesség, hogy mindig a figyelem középpontjában legyen."

Jelenség: Kovács László, az MSZP elnökének nyílt levele Orbán Viktorhoz. "Abban nincs vita közöttünk, hogy egy ország, egy nemzet sikeréhez elengedhetetlen az önbecsülés, az egészséges önbizalom, a sikerbe vetett hit. Ugyanakkor Önnel ellentétben én nem tartom bajnak, ha mi, magyarok, amikor fontos kérdésekben kell döntenünk, inkább a valóságra és kevésbé az álmok világára építünk. Véleményét tiszteletben tartva és az érzelem jelentőségét nem tagadva azt állítom, hogy a döntésekben az ésszerűségnek kell meghatározó szerepet kapnia. [...] Az alkalmat felhasználva szeretném elismerésemet kifejezni azért, hogy pártja, a Fidesz-MPSZ is csatlakozott az Országgyűlés alelnökének felhívásához, és méltóságteljes ünneplésre szólította fel tagjait, támogatóit. A parlamenti pártok közös sikere, hogy sok év után először semmilyen méltatlan esemény nem zavarta meg október 23., a forradalom és szabadságharc évfordulójának méltó ünneplését."

Kurkászás szolgál a megbékélésre is
Interpretáció: "Az emberszabású majmok és az ember legfontosabb közös tulajdonsága a szociális vonzódás. A kurkászó egyed átvizsgálja társa szőrzetét, eltávolítja belőle a beleakadt idegen testeket, elhalt részeket. A kurkászott nemcsak tűri ezt a tisztogatást, hanem kívánja is, a művelet alatt teljesen ellazul, elengedi magát. Kurkászás szolgál a megbékélésre is, az összeveszés vagy fenyítés utáni engesztelésre, valamint a baráti, rokoni kapcsolatok kialakítására, ápolására."

Jelenség: Lovas István publicista beszéde a Jobbik Magyarország párttá alakulása alkalmából. "Ha a harmincas évek Magyarországán elaludt magyar Rip van Winkle 70 évnyi álom után ma csodálatosan felébredne, nem Medgyessy Péter, Pető Iván, Kuncze Gábor, az EU-csatlakozásra nemmel szavazókat lenácizó Gerő András mai Magyarországán érezné otthon magát, ahol a zebrán is neki kell alázatosan megadnia az elsőbbséget a lopott pénzen vett fekete autóján átsuhanó, a kocsijában és lelkében felgyűlt koszt az utcára ürítő privatizátornak. Nem, ő inkább Silvio Berlusconinak és a még Berlusconinál is radikálisabb helyettesének, Gianfranco Fininek Itáliájában érezné otthon magát. Az, amely jottányit nem enged hagyományaiból, ételei vagy bútorai minőségéből vagy szentjei nyilvános és vidám megünnepléséből. Amely - Brüsszel ide, Brüsszel oda - ma is fatüzeléses kemencében süti pizzáját."

A saját csoportot erkölcsösnek és felsőbbrendűnek érzik
Interpretáció: "Az idegenekkel szembeni általános ambivalencia nagyon könnyen fejlődhet kifejezett és jól megfogalmazott idegengyűlöletbe. Fajunk különösen érzékeny az idegenek viselkedésére és egy sor érzelmi, felfogásbeli és viselkedésbeli reakcióval különbözteti meg a saját csoportját az idegenektől. LeVine és Campbell "etnocentrikus szindrómának" nevezte a saját és az idegen etnikummal kapcsolatos attitűdök és viselkedésformák komplexumát, melyek fő jellemzői a következők: A saját csoportot erkölcsösnek és felsőbbrendűnek érzik, míg az idegen csoportot megvetendőnek, erkölcstelennek és alsóbbrendűnek tekintik. A saját csoport értékeit univerzálisnak és belsőleg adottnak tekintik, míg az idegeneket gyűlölik, tőlük megfelelő szociális távolságot tartanak. Hajlandóak harcolni és esetleg meghalni a csoportért, míg a különböző problémákért az idegen csoportot vádolják."

Jelenség: Halász János fideszes képviselő, az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottság alelnöke az Országos Sajtószolgálaton keresztül szörnyű képet festett a testület keddi üléséről: "A kormányoldal képviselői a bizottság ülésén nem engedélyezték, hogy az ellenzéki képviselők hozzászóljanak a jövő évi költségvetési vitához, majd a napirendi pont tárgyalását - egy szocialista képviselő indítványára - erőszakkal lezárták. Ezt követően a bizottsági ülés szünetében Balogh Miklós szocialista képviselő nem akart kiengedni a teremből, és a karomnál fogva rángatott."

Az agresszív viselkedésformák egy része az egyes egyedek vetélkedését szabályozza
Interpretáció: "A biológiai agresszió fontos magatartásbeli szabályozó mechanizmus, amely valamilyen formában minden magasabb rendű állatban, így az emberben is kimutatható. A kulturális agresszió viszont a társadalom által szervezett ideologikus konstrukció, amelynek csak nagyon áttételesen van köze a biológiai agresszióhoz. A biológiai agresszió során az agresszív viselkedésformák egy része az egyes egyedek vetélkedését szabályozza, de kifejlődtek olyan agressziós formák is, amelyek egy-egy fajon belül az egyedek csoportjainak érdekeit regulázzák a faj más csoportjaival történő versengésükben."

Jelenség: Botrányos körülmények között, a tizedik menetben védte meg a WBO nagypehelysúlyú interkontinentális címét Nagy "Csonttörő" János Julio Pablo Chacón ellen. Az argentin versenyzőt egy mélyütéssel küldte padlóra a magyar öklöző, Chacón a szabályban meghatározott öt perc után sem állt talpra. Ezek után a német mérkőzésvezető, aki szerint nem ütött öv alá Nagy - a felvételek tanúsága szerint jócskán alatta volt - kihirdette a meccs végét, Nagy győzelmét. A mérkőzés ellenőre, Kovács István szerint a bíró hibázott a mélyütés megítélésénél, a végeredmény azonban helyes.

A fallikus fenyegetés jól ismert a főemlősöknél
Interpretáció: "Minden kultúrában megtalálható a "fallikus fenyegetés" motívuma. Az új-guineai törzsek felnőtt férfi tagjai például hosszú csövekbe rejtik hímvesszőjüket, és a cső végét a törzsükhöz erősítik, hogy a járást ne akadályozza. Ha a bennszülött ki akar gúnyolni valakit, meglazítja a péniszt tartó cső végét, és fel-le ugrálva himbálja a csövet. A fallikus fenyegetés jól ismert a főemlősöknél, az agresszív hímek merev péniszükkel fenyegetik a rangsorban alattuk állókat. A legtöbb fajnál a hímivarszervek a hatás fokozása végett színesek. A domináns hímek látszathágást is gyakran végeznek a megfenyített szubordinálton."

(Az interpretációkban felhasznált szövegek Csányi Vilmos "Az emberi természet" (Vince Kiadó, 2003) című könyvéből származnak.)

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.