Sára, Márió
-11 °C
-1 °C

Turultolerancia

2006.01.21. 11:35
Leöntötték a turulot vörös festékkel. A turult nyilván a komenisták mocskolták be, de azért én el tudok képzelni bármilyen más magyarázatot. Leönthették azok, akiknek szúrja a szemét a madár, meg azok is, akiknek az előbbiek szúrják a szemét, hogy lehessen őket vádolni, sőt leönthették megintcsak a turulgyilkosok, hogy aztán önmerénylettel vádolják a lovastengerészeti frakciót. Vagy az is lehet, hogy egy teljesen független civil szervezet öntötte le a szobrot. A Magyar Vámpír. Sőt előfordulhat, hogy senki nem nyúlt a turulhoz, hanem az a csodamadár vért könnyezik, illetve vért pisál, mint egyes Szűzanyák.

idős bácsikák álldogálnak a tövében, és élvezik, hogy ott álldogálhatnak és emlékezhetnek
Már megint erről a keselyűről van szó, és bizony még lesz eleget, úgynevezett kampánytéma a turul, amelyet ugye a főváros demszkyánus tagozata szerint le kéne bontani. Na és erről pár szót, ni.

Akkora szerencsém van, hogy időnként elhaladhatok a turul aurájában, sőt nézegetni is van időm, mivel a turul egy kereszteződést felügyel, ahol meg kell állni olykor. Az nem vitás, hogy áldozat-emlékműnek ölég vérbő ötlet, pont olyan, mintha egy Tigris tankot állítanánk fel holokauszt-emlékműként. De az se vitás, hogy a Tigris tank a maga nemében szép. Van olyan szép, mint egy Volvo. És a turul is szép abban az értelemben, hogy egy jó csomó embernek szemlátomást bejön. A turul meg van koszorúzva mindig, idős bácsikák álldogálnak a tövében, gyertyát gyújtanak, és szemlátomást élvezik, hogy ott álldogálhatnak, emlékezhetnek a fiatalságukra, a frontra, a megfagyott bajtársakra, arra, hogy egy szál csákánnyal várták a szovjetet, meg a seggfejekre, akik ezt megszervezték nekik, továbbá Karády Katalinra. Csak ők tudják, mi mindenre; meg az unokájuk, akinek a fejét tömik mindezzel. Aztán hazamennek békében tévézni, és beveszik a gyógyszert.

És engem mindez a legkevésbé sem zavar. Még senki nem kergetett oda a turulhoz koszorúzni vagy élőképet alkotni. Van a kerületben hatszáz ilyen bácsi, akiknek ez fontos. Hadd örüljenek. Másoknak a buziklub fontos: ők is hadd örüljenek, amíg egyik sem kötelező. Ki kell férnie a toleranciánkból, hogy kibírjuk a mások turulját.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!