Miklós
-7 °C
2 °C

Brutalizált számítógépek

2001.06.06. 10:04
A Novatech brit számítógépgyár felméréséből kiderült, hogy minden negyedik számítógépet rendszeresen bántalmazzák - a számítógépekre irányuló erőszakos cselekmények túlnyomó részét az áldozat otthonában, vele együtt élő társa vagy általa ismert személy követi el.

Bosszúszomjas hardver
A Novatech felmérése a számítógépek által okozott kínos pillanatokról érdeklődött, a 4200 válaszból pedig a vártnál is sötétebb kép rajzolódott ki a kölcsönös meg nem értéssel, frusztrációval, intoleranciával és kommunikációs problémákkal terhelt ember-gép kapcsolatokról. Az eredmény még a kutatókat is meglepte: ártatlan, tökéletesen működő számítógépek rendszeres fizikai bántalmazásnak vannak kitéve a kiberanalfabéta felhasználók részéről, még gyakoribb a gépek verbális vérbe alázása. Ez a fajta gyűlöletbeszéd már az internetes fórumokon is polgárjogot nyert, megnyilvánulásait az internetes közösség is támogatja - emlékezzünk csak a neten széles körben terjesztett, később hamisítványnak bizonyult badday.mpeg klipre, melyen egy frusztrált alkalmazott szanaszét veri hűséges társát.

A bántalmazott számítógépek gyakran olyan súlyos állapotba kerülnek, hogy a szervizekben kötnek ki - a kérdőívet kitöltő szerelők brutális támadásokról számolnak be, a gépeket leöntik, rángatják, ütlegelik, rúgják, falhoz kenik, sőt az ablakon is kihajítják az ingerült júzerek, teszik mindezt különösebb következmény nélkül. Tipikus külsérelmi nyomok, amelyek szándékos erőszakra utalnak: törött billentyűzet, elkattant merevlemez, repedt monitor. Az erőszaktevők általában a számítógépet okolják a történtekért, úgy érzik, a kis bestia szórakozik velük: lassú, fagyik, rossz helyre küldi az e-mailt, pornót dugdos a cache-ben - a "rosszindulatú szerkezet" a leggyakoribb magyarázat a megmagyarázhatatlanra.

Jelenetek egy házasságból
A számítógépre irányuló erőszak egy idő után rögzült szokássá válik - ha a következmények nem bírnak kellő elrettentő erővel, a rosszindulatú személyiséggel felruházott szerkezet szabályos pofozógéppé válhat, tisztára mint egy rossz házasságban. A fizikailag és jogilag is védtelen számítógép senkire nem számíthat, így sokakból kihozza az állatot, iskolázottságra, technikai tapasztalatra való tekintet nélkül - a felmérés szerint hétpróbás rendszergazdák ugyanúgy abuzálják a felügyeletükre bízott rendszereket, mint a láma sulinetes az első pécéjét. Az is előfordul, hogy a főnök a beosztottai helyett azok számítógépein áll bosszút, ha elégedetlen a teljesítménnyel - egy meg nem nevezett multi kereskedelmi igazgatója például napi rendszereséggel inzultálja munkatársai munkaállomásait.

A legkirívóbb esetekről beszámoló szerelő határtalan cinizmusában csak annyit fűzött a kérdéshez, hogy minél többet cseszegetik a gépeket a csávók, ő annál több időt tölthet egy karibi szigeten. Pedig a felmérés értékelésénél figyelembe kellene vennünk azt is, hogy a kérdőívet kizárólag emberek töltötték ki - képzelhetik, mit írtak volna a gépek. A számítógépek rohamos fejlődésével, a mesterséges intelligencia megjelenésével a probléma a Terminátor-filmekben megjósolt ember-gép leszámolásokhoz vezethet, hibás tehát az az álláspont, amely ezt a problémát nem ismeri el társadalmi szinten, hanem a magánszférába tartozóként kezelésétől elzárkózik. A számítógépek elleni erőszak kérdése az egész társadalmat érintő jelenség, míg a be nem avatkozás politikája olyan társadalmi problémát tartósít, amelyre pedig volna megoldás!

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.